Thursday, December 17, 2009

Jackjakt

Det blev kallt. Jag tröttnade på att frysa. Insåg att jag behövde en ny* varm sportjacka inför vinterns övningar. Jag har ganska enkla krav: Den ska vara svart, ha luva med fuskpäls, vara sjukt varm, med insvängd midja eller iaf inte jättebylsig. Praktisk och vindtät för att tåla lite utomhusliv. Bekväm att röra sig i. Men inte fullklistrad med töntiga loggor. Ett bra märke. Utan att vara 5000kronors-klassen. Finns det? I helsike heller..


1:a Försöket: Härom veckan. I mindre stad. Har en kompis med mig. Som påstår att jag ser jättesnygg ut i jackan jag provar. Frågar expediten om jag får hänga undan den. Får jag inte. De har tydligen bara ett ex kvar. Det jag provar. Kompis påstår att jag ser sjukt smal ut i den. Jag tar den. Mot bättre vetande.

Jo, den är snygg på. Sedan bara lite petitesser. Som att den är supertunn och inte värmer ett endaste dugg. Med andra ord, ännu en i raden av typiska plagg som gjorda för kortdistans i Storstaden. Sådana som jag redan har hemma. Ett antal. Slutar med att jag lämnar tillbaks den.
2:a Försöket: Häromdagen. I Storstaden. Velar mellan två jackor i sportaffär.

En tunnare, en tjockare. Tar den tjockare på öppet köp. Den är bra varm. Fast tight över bysten och stor över midjan. Kunde ha varit en aning längre modell med. Lite mindre kortjacka stuk. Ska det vara så jädra svårt att sy en tjejstorlek så att den faktiskt passar tjejer? Inte bara minimodellen av den manliga som känns bylsig och stor på sina ställen. Blir så trött på sånt här. Allt är gjort för biffiga män på 1.80 i sportaffärer. Allt. Utom möjligen konståkningprylarna.


Kan ju inte bara vara jag som enda tjej** som vill ha snygga men praktiska friluftskläder med alla finesser? Inte bara jag som inte är tyst och tacksam för att typ en av tio modeller och aldrig den senaste teknologin finns i damversion? Och kära Sportkedjor. För fasen sluta anställa enbart yngre män som inte har en jädra aning om nånting mer än sin senaste score i Wii golfen. Gör som sportaffären hemma i Hemstaden. Anställ en tjej som själv sportar. Iallafall en. Jag lovar att ni kommer att tjäna på det.

Men den här jackan då? Oh well. The jury's still out on that one. Men troligen kommer den lämnas tillbaks. Kan inte köpa en jacka för några tusen som jag inte är helt nöjd med. Å andra sidan måste jag tvunget ha en tills jag åker iväg från stan i helgerna. Har inte tid att springa runt halva stan. Det är nu man skulle ha en personal shopper. Eller en assistent/slav som kunde göra grovsållningen här. Fan.


* No way jag visar mig ens i Hemstaden iklädd någon av mina gamla skidjackor. Hur i helsicke kunde jag tycka att gult var okej på en sportjacka? Vitt? Eller kungsblått? Jisses.

** Enda tjej som inte är av typen som är byggd som en rysk kulstöterska då.

9 comments:

Mr E said...

Ja det var ju några små enkla krav du hade. ;)

Om du vill vara varm, är det inte bättre med massa tunna lager istället för en tjock jacka? Brukar alltid funka bättre, tycker jag. Lättare att hitta nått snyggt också.

Kim M said...

Det är svårare än man kan tro att finna en bra, snygg och varm jacka. Håller hårt i min!

Miss Baglady said...

Haha, I know the feeling. Har en stor bylsig skidjacka i dun som brukar åka på ute på Landet när jag vet att ingen kollar. Annars får man gå där och frysa i tunna jackor...

Liz said...

Huuu. Vinterkläder är lika roliga utgifter som typ rotfyllning och fordonsskatt. Känns som ett hån att betala från tre papp och uppåt för att se ut som michelinmannen. Fast en del lyckas se så förbannat skidsemesterkatalog-perky ut och lysa som små solstrålar. Man vill bara nita dem.

Ninde said...

Mr E: *Pfft* vad hände med kunden har alltid rätt här? ;)

Mja, i teorin. Men poängen med en tjock jacka är att man kan ha tunna snygga kläder under. Istället för sju fula värmande lager på lager à la Mulleskolan..;)

Kim: Du ser. Ni män hittar..;)

Miss Baglady: Exakt. Fast tänker fasen inte nobba att bekämpa julmaten med långpromisar på landet bafatt jag är värsta Storstadstjejen med för tunna kläder.. Got to find something.

msn00b said...

Naturkompagniet - marmot. I swear by mine men misstänker att den kan vara för lång för dig. Annars gäller ridbutikerna för att vara ärlig, märken som Kyra K brukar ha vettiga varma jackor som man får ha både midja och tuttar i. Överlag är ridaffärerna de enda affärerna som har funktionella läder för tjejer i min mening, ordentliga sportbehåar och vettiga underställ etc utan att man ser ut som en jefla klump.

t ex
http://www.hooks.se/product.aspx?productid=110587&deptid=77&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

http://horze.se/product_info.php?products_id=32274

http://horze.se/product_info.php?products_id=32277&n=M1

http://horze.se/product_info.php?products_id=33125&n=M1

Förvisso inte huva på alla och inte päls på en enda men de är funktionella och snygga och päls kan man ju sätta på huvan själv finns i vilken tygaffär som helst i tusen nyanser.

Lycka till!

Mr E said...

Ja, kunden har alltid rätt. Förutom när dom har fel och inte vet sitt eget bästa. ;)

Tänkte ju modell åka-skidor-jacka när jag läste 'varm sportjacka för vinterns övningar'. Men om du ska ha den i stan förstår jag problemet. Helly-Hansen-overall? :)

Anonymous said...

Jackjakt...rekommenderar den av Lundell :) (jag är rolig och skojar med ord, nästan Göteborgskt faktsikt)

Billiga jackor är inte bra för att de är billiga, dyra jackor kan vara bra men behöver inte vara det.

Kvalité på vinterkläder istehshit

Royal

Ninde said...

msn00b: Tack, du är väl en klippa. Får se om jag hinner med hästaffärer innan jag åker men ska kolla iaf. Bra idé!

Mr E: Alltså inte på jobbet eller nån utekväll. Mest på landet men inte så dyngful att man inte kan ha den på långprommis i utkanterna av stan. Typ.

"Inte vet sitt eget bästa" ha ha.;)