Wednesday, January 06, 2010

Traditionsenlig hemstadsjul

* Med praktfull julgran. Som under inga som helst omständigheter får vara köpt. Eller av plast. Traditionsenligt tagen på annan mark än din egen. Extrapoäng för om du lyckats ta en riktigt fin gran någon annan redan har märkt ut .¤

* Julgröt. Och till syrrans ohöljda förtjusning fick jag mandeln. ¤¤

* Hemstadliga konversationsämnen. Som hurvida man bör måla om en traktorskopa varje år eller inte. Grannar som stoppar en för en längre utläggning om isoleringen i deras numera utflugna barns nyinköpta hus. Samt för att skvallra att yngste sonen nu hade tjej. Äntligen. Även om det ju var lite småsurt att han varit tvungen att hitta en svårflyttbar som bodde i andra änden av vårt avlånga land.

* Nytt för i år. Förutom systersonen nu också umgås med lilla söta systerdottern. Ta hand om systerdotter när syrran o jag julhandlar det sista. Tar ut henne på promenad så syrran får handla ifred. Men så måste jag handla lite snabbt själv. Går bra tills vi hamnar i kön på Storköp. Med alltför många människor. Systerdotter börjar verbalisera små invändningar. Syrran i annan affär. Värsta kön framför mig. Ser hur sur tant suckar. Ser hur hon tänker "oh, nej, inte en strejkande unge nu också. Kan inte de jobbiga jävlarna hålla sig hemma såna här dagar?"

Ungefär som jag skulle ha gjort om det inte var jag som stod där. Med systerdottern. Jag kallsvettas. Börjar betvivla mina barnvaktsskills. Får snilleblixt. Börjar showa och småsjunga allt jag kan komma ihåg från dagistiden. Systerdottern skrattar. Det gör sura tanten med. Och förmodligen halva kön i smyg. Det bjuder jag på.


* Umgås med familjen. Leka med systerbarn och Grå Katten.¤¤ Samt "gå på stan." Där stan då är Hemstaden. Och du ofelbart springer på valda delar av folket ifrån förr. Han som lyckats i utlandet. Hon som fortfarande har samma frisyr som när vi gick ut nian. Några kompisar du passar på att dricka lite glögg med. Sedan personer som du nästan glömt. Hon som var lite udda redan då, när ni gick i skolan. Lite utanför. Och du är lite småstressad.

Men du stannar och pratar. För att du tycker att du är skyldig henne det. Kanske ser hon dig som en av de snälla. De som faktiskt sa ifrån ibland. Ni har aldrig varit nära vänner. Kommer inte att bli det heller. Men du hälsar och pratar lite när ni möts. För att du tror att hon uppskattar det. Hon frågar ut dig. Om ditt liv. Och nu vill hon visa något. Något hon kallar "han som jag bor med." Din första tanke är "men herregud. Jamen hoppas han är snäll iaf. "

Sedan gör du ditt bästa för att skjuta undan alla automatiska-omstylingtankar. För han är den sortens person som får en att tänka tankar som antiseptiskt bad i kombination med längre vistelser på hälsohem. En till rätt udda individ med andra ord. Komplett med svampigt handslag, udda klädstil och allt. Du hälsar artigt. Pratar lite. När du ska gå vidare betonar hon hur trevligt det var att träffa på dig igen. Sådär så att du nästan får dåligt samvete. Men du är glad att hon har någon. Och hoppas ärligt att de är lyckliga ihop. För även udda fåglar borde få plats i samhället.





¤ Och nej, den här traditionen gäller inte Storstadsbor. Det gäller bara i Hemstaden. Och bara om du har egen skog. Varifrån ska din granne annars få sin julgran?

¤¤ Och vi vet ju alla vad det betyder, eller hur?

¤¤¤ Som inte alls förstod varför julgranen stod inne i Det Förbjudna Rummet där allt roligt hände på julafton. Och han utanför. Men som plåster på såren fick han egen julklapp. Presentpaket med leksaker och godis. Leksaksmöss som han genast satte i gång att trasha.

5 comments:

Mr E said...

Härligt med traditioner. Man vet vad man kan förvänta sig så att säga.

Väldigt träffande bskrivning av det där med lite halvudda personer från förr. Springer på sådana ibland jag med, sådana som tycker att jag hör till dom som var snälla. Fast jag själv känner att jag nog inte alls var så snäll och får dåligt samvete. Inte för att jag var elak, men man kunde varit snällare.

Samtidigt är det lite kul att se vad folk från förr gör nu, dom man inte redan har koll på via Facebook. :)

A. said...

Stöld av julgran? Jag är chockad. Stjäl du i matbutiker också? :D

Ninde said...

Mr E: Vet exakt vad du menar...:)

A: Stöld? Nehedu. Sånt sysslar vi inte med. Det är väl mer Northern Hoods uppförande än Hemstadsuppförande kanske? ;) Vi idkar byteshandel. Således skulle jag inte gå in och ta något på ICA. Har ju ingen butik som ICA-Stig kan knalla in och förse sig i...;)

Mr K said...

Låter ju som en helt godkänd jul.

Ninde said...

Mr K: Absolut godkänd. Och välkommen tillbaka!