Tuesday, April 27, 2010

Det här med dagsböter..

Men snälla.. Hur svårt kan det vara egentligen? Sätt automatiskt maxbeloppet på alla som döms till dagsböter som påföljd för ett brott. Den som vill få beloppet sänkt har att inom en viss tid uppvisa intyg med inkomstuppgifter för jämkning, annars fastställs maxbeloppet. Borde väl ligga mer på den som vill få beloppet jämkat än på domstolen att jaga fram inkomstuppgifter.

Samma ansvarsfördelning borde f.ö gälla för den som utan giltigt förfall väljer att utebli från en domstolsförhandling. Lite mer av eget ansvar där. Som ett smartare delgivningsförfarande..

4 comments:

msn00b said...

JO jag håller med dig angående jämkningsidéen, mkt bra förslag.

Men om man uteblir från domstol så blir det ju tredskodom, eller är det bara på tingsrättsnivå?

Ninde said...

msn00b: Mm gäller väl oftast att den åtalade uteblir från tingsrätten och sedan kan det bli tredskodom som inte går att överklaga på samma sätt osv. Men det var inte det jag ville ha sagt där. Jisses, måste ha varit bra trött när jag skrev det för sådär alldelles solklart var det inte. Har för mig att jag var mer inne på att vi borde ha en effektivare delgivningsprocess, kanske i två steg. Eftersom de som smiter ofta faller ifrån redan där och håller sig undan när de vet att det börjar bli dags för delgivning.

Ninde said...

msn00b: Nu ändrat/uppdaterat..:)

S said...

Ibland får jag känslan av att du skulle kunna vara en kollega till mig. :)

Er fundering om tredskodomar kan jag kanske hjälpa till med. Tredskodom finns inte i brottmål, utan bara när det gäller tvistemål och på tingsrättsnivå.

Delgivningsproblem är vardag i domstol. Tydligen utreds delgivningsystemet just nu och fhv kommer det leda till bättre lagstiftning.

Intressant tanke om dagsbotsystemet också!