Thursday, September 17, 2009

Hyllningsinlägg till min BankTant

I begynnelsen hade jag en personlig bankman. Eller man och man. Mansperson iaf. Av den typen som hade slips som satt lite för hårt åt och och skjortor som såg lite för varma ut* över den begynnande 30årsmagen.

Jag brukade förlora mig i tankar på hur jag skulle stajla upp** honom om jag vore hans stylist/personliga hälsocoach istället för bankkund. Allt medan han passade på att dra sedvanlig säljpitch om fondsparande eller något annat sjukt långtråkigt, de få gånger jag var inne på banken.

Jag ville byta. Men jag ville ju inte göra honom ledsen.¤ Så en dag när jag bara skulle springa in lite snabbt stod hon plötsligt där. I kassan. Min Drömbanktant. Hon såg sådär trevlig-erfaren-trovärdig ut att jag blev alldelles knäsvag och direkt bad om hennes visitkort.

Så nu har jag den perfekta personliga bankkvinnan. Proffsig, erfaren och alltid med ett sådär varmt vill-en-väl-leende. När jag tycker det känns lite läskigt och funderar att låna till ny lägenhet och det är kris överallt och allt är upp och ner. Då går jag till min personliga Bank Tant. Som räknar. Jag frågar vad hon tycker. Hon ler lite beskyddande. Säger att det visserligen är ett lite dyrt område i hennes tycke. Men att hon förstår. Hon har ju en dotter i min ålder som också väljer att lägga pengar på att bo bra.

Och när hon säger att kalkylen håller så känns det lite bättre. Lite tryggare. Lite lättare att våga kasta sig ut. Just för att jag litar på henne. Hon har varit med tillräckligt länge för att ha jobbat sig igenom några ekonomiska kriser.

Själv tycker jag ekonomi generellt är skrämmande tråkigt. Boring-me-to-tears tråkigt. De enda siffror jag älskar att ha superkoll på är min säljstatistik ,löneutbetalningar och liknande. Resten ser jag som ett av straffen för att jag lever i en västerländsk civilisation. Kan med nöd och näppe uppenbara såpass mycket intresse att jag ser till att ligga på plussidan. Men i övrigt vill jag så långt det går, slippa befatta mig med tusen transaktioner och begrepp hit och dit.

Då känns det lite lättare att ha en banktant som vet vad hon talar om. Så att jag kan sitta och tänka: åh, så måste det vara. Ja, vad duktig hon är. Snygg¤¤ och snyggt klädd dessutom, inte ett dugg tantigt. Hoppas jag också ser ut sådär när jag är i hennes ålder...

Kan inte låta bli att undra om inte den ekonomiska krisen hade sett en smula annorlunda ut om vi hade haft fler erfarna banktanter på höga befattningar.



* Varför är det ofta just de personer som alltid ser lite blankkindat småsvettiga ut som väljer mörka konstmaterial som ser obekväma ut och inte andas?
** Han hade viss potential, det hade han.
¤ Säkert mitt fel att han sa upp sig och flyttade kort därefter. Jodå.
¤¤ Snygg som i snygg åt det lite elegana men mer snäll-mammiga hållet än äldre-skinny-bitch hållet.

11 comments:

Miss Baglady said...

Åhh vill också ha ha ha en banktant. Vi har en som Mr Hilarious förvisso gillar men han är lite sådär lagom oseriös. Men ger bra ränta då:)

msn00b said...

Åååå jag vill också ha! och ang det andra, jupp det ÄR värt det ang boende. I think yu'll do fine sweets :-)

emster said...

ninde, har du "rätt" banktant?

Miss bl: jag kan fixa banktant till dig! fattaruväl?

Mr E said...

Frågan är, vill hon ditt väl, eller invaggar hon dig i falsk trygghet och skinnar dig på pengar? ;)

Miss Baglady said...

Emster: jaaaaa fast du har ju som en annan bank? För då måste man byta eller? :) *orkar inte igen*

emster said...

men BL jag vet vilken bank du har för jag har kollat in ditt kort när du har betalat din lunch. tycker din bank är värsta bajsiga.

närå. den e väl ok. eg bryr jag mig inte. jag är liksom hjärntvättat men jag stretar emot... ibland går det inte. jag är värsta helge fossmo offret...

Ninde said...

Miss Baglady: Ha, ha du får väl kräva att de anställer lite banktantskompetens på din nuv bank dårå? ha ha

msn00b: Ännu en gång tycker vi lika ;) Och rekomenderas att kräva en egen banktant! :)

emster: Rätt banktant. Men du skulle nog säga att hon sitter på fel bank..;)

Mr E: Ha, ha, du det brukar vara min första tanke i vanliga fall. Men rätt säker på att hon är en klippa. Med snälla ögon :)

Anonymous said...

Personlig hit och persolig dit.

Jag tar den som står närmast och berättar vad jag vill ha gjort.

Inte så personligt. Men det blir gjort.

Sorken
Stf Ekonomiguru

Miss Baglady said...

Ninde: Hm, de har nog inte råd. Verkar det som. Tar som in nya pengar från AÄ hela tiden..;) ...

Emster: Har du? Du är en observant. Bra där. Vi får diskuterat nästa gång..

Kim M said...

"Drömbanktant" - Hahaha. Underbart. Jamen då håller vi tummarna då! Att bo bra är a och o.

Ninde said...

Sorken: Kanske beror på att du är så vuxen och totalinsatt att du lämnat "mamma-hjälp-hur-gör-man-nu" stadiet? ;)

Miss Baglady: Du ser. Säkert skulle de tjäna på att byta ut några av de yngre finniga hotshotsen mot en eller annan erfaren banktant? ;)

Kim: Visst är det, och tack..:)