Monday, March 08, 2010

Internationella Kvinnodagen

En dag att kasta en blick på sakernas tillstånd och vara förbannad.

Som jamen "öh öh, grattis" till det Blå Laget för veckans Smidighet. Verkligen.

Ja. Låt oss gullifiera Internationella Kvinnodagen och reducera den till nån sorts gratta alla kvinnor för att de råkat födas till kvinnor dag. Så slipper vi diskutera sånt där annat ni vet. Sånt där jobbigt. Som att kvinnor straffas för att de bär och föder barn.

Att det finns personer som vill ha bort vår abortlagstiftning. Åklagare som kallar våldtäkt för etikettsbrott. En backlashvåg som gärna mistänkliggör och förringar kvinnor som blivit våldtagna. Att mannen fortfarande på många håll är normen. Sånt där jobbigt. Som vi kan behöva en dag att påminna om att vi inte gjort oss av med. Än.

7 comments:

Serafim said...

Vad sägs om att på fullt allvar behöva ta samtalen med en god vän som ÄR upplyst KAN vad det handlar om. Och får tala om att hennes bättre hälft på fullt allvar håller på maktspel som är allt annat än okej. Att hon hamnat i "tillvänjningsprocessen" och att det på fullt allvar kommer att eskalera och sluta illa. Att det är hon som börjat vänja sig med hans spel.


Det tråkiga är att kvinnor inte alls spelar på samma villkor som män. Att vi idag har en ny tolkning av lagstifningen som gör att det är lättare att komma undan med att våldta kvinnor.

Kim M said...

Örfilen hänger i luften när jag tänker på vissa män.

Ninde said...

Serafim: Ge inte upp. När hon väl tar till sig vad som egentligen händer kommer hon att behöva dig. Som fan. Även om hon kanske inte är mottaglig just nu.

Har du någon vettig, gärna lite alfa, man som känner paret i fråga så be honom om hjälp. Be honom sätta sig ned och ta det där "fattar du inte vad han håller på med"- snacket med henne. Ska vara någon som är lite lugn o saklig, inte någon släkting eller så. Mycket svårare att avfärda en "neutral" man än en tjejkompis. Fick poletten att ramla ned hos mig iaf..

Ninde said...

Kim: he he ja..

Anonymous said...

Det är fördjävligt, jag har tom hört att många tycker att sk lattemammor inte skall få fika om de har med barnvagn för de tar för mycket plats.


Grattis i efterskott :D

Royal 364 Republic

msn00b said...

Precis! och genom att "snuttifiera" den så är vi där igen och osynliggör de faktiska probemen och därigenom även kvinnan.

Läs gärna första paragrafen i FN's deklaration om mänskliga rättigheter:

"Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter. De äro utrustade med förnuft och samvete och böra handla gentemot varandra i en anda av broderskap."

Broderskap! WTF ppl?! Jag är så förbannat trött på detta osynliggörande av halva världens befolkning och jag får fan nippran på de som hävdar att "jamen vi är ju färdiga nu". Det är vi nämligen inte alls. Jämlikhet startar förvisso hemma och vi har alla ett eget ansvar MEN, samhället har också ett ansvar och det borde ta mig fan vara en fucking självklarhet.

Ninde said...

Royal: Javaddådå. Kärringarna kan väl dricka kaffe hemma. Vafan ska de ut på stan å göra ? ;)


msn00b: Halva mänskligheten exkluderad i en FN-deklaration, menar du? Hm. Fast nu är väl inte kvinnor riktigt riktiga människor vet du väl? Mer en sorts PMS-labila mini-män. Typ den sortens som inte riktigt behöver räknas med..;)