Thursday, March 25, 2010

"Men jävla slynor att ljuga.."

Det här är fan otroligt. Jo. Det är ju enklast så. Mycket enklare att skuldbelägga offret än att kanske faktiskt lyckas inse att vidriga handlingar kan begås av personer som ser helt vanliga ut. Om det vore någon annan. En udda, socialt missanpassad snubbe, visst då kanske vi skulle tro på en fjortonårig tjej.

Men en inte en populäre polaren Per, med snygga kläder och snygg frisyr. Inte en av våra grabbar. Det vore ju jävla jobbigt om det vore så. Om vi blev tvugna att ompröva vår egen människokännedom. Lättare då att sikta in sig på den som försatt oss i den här jobbiga situationen. Offret.* Lägga allt krut på att skjuta hennes trovärdighet i sank genom att ljuga ihop och sprida vidriga småstadsrykten. Samma påståenden som vi känner igen ifrån tidigare uppmärksammade fall. Att tjejen nog var kär i killen. Att hon är ute efter hämd. Att hon är ute efter pengar. Att hon är ett psykfall och lösaktigt stycke som självfallet inte kan våldtas eller överhuvudtaget behöver tas på allvar. Komplett med hemsnickrade teorier och spekulationer. "Det var nån som sa..." **

Något är jävligt ruttet i den här historien. Det är en sak att rättsväsendet borde ha bättre rutiner när en tonårskille våldtar. Rutiner som i att alltid så snart möjligt dom plocka bort honom ifrån en omgivning som uppenbarligen inte fungerar och sätta honom i några års vård på annan ort. Inte bara för att ge offret möjlighet att gå ut skolan i lugn och ro. Utan också för att gärningsmannen ska få tid att bearbeta och bryta sina destruktiva mönster. Då. Direkt. Första gången det händer. Det är en sak.

Det jag inte kan fatta är hur vuxenvärlden reagerar. När det finns erkännanden. Domar.

Och en vuxenvärld som har fullt upp med att ducka för ämnet. Som genom att hävda att man inte "tar ställning" gör just det. Tar ställning. Ställningen att de inte bryr sig ett skit när en väldigt ung tjej blir våldtagen. En kyrka vars präst först tycker att det är "synd om pojken". Som när han får höra om nästa våldtäkt automatiskt reagerar med "stackars grabb". Som ordnar en stödcermoni för gärningsmannen och tycker det är en fin manifestation för mänskligheten. Solklart vilken del han syftar på. ¤

Sånt är läget idag. I Sverige 2010. Och det är förjävligt. Så vad kan vi göra?
Börja med att syna de uppenbara bluffarna. Nästa gång någon driver tesen att våldtäkt bara begås av de där andra. Och skulle någon tjej påstå annat ljuger hon. Ifrågasätt. Att beviset för att han är oskyldig är att han är "tillräckligt snygg för att kunna få sex ändå..." Eller att den killen minsan inte skulle kunna göra något sånt. Nästa gång någon påstår att offret var kär i honom. Nästa gång offrets sexliv diskuteras som om det på något sätt hade med saken att göra. Alls.¤¤ Ifrågasätt.

Nästa gång gärningsmännens närstående drar igång hatkampanjer på nätet hellre än att erkänna för sig själva att de faktiskt känner någon som våldtagit. Någon som de inte gör en tjänst genom att underlätta förnekelsen för. Fråga hur de tänker. Ifrågasätt handfallen skolpersonal som börjar svamla om "utbildning" "värdegrunder" och andra modefloskler som inte betyder ett skit mer än att de vill sluta svara på obehagliga frågor.


Och bete er som vuxna. För så inåthelvete inavlade kan väl inte hela byn vara så att de inte fattar att vi lämnat häxbränningstakterna bakom oss. För ett antal sekel sedan. För om inte ens ortens vuxna vågar inskärpa rätt och fel hos femtonåringar vem ska då göra det?




* Ja, hade hon inte sprungit i vägen för honom i sina tajta jeans hade han ju inte behövt bli anklagad där grabbstackaren. Hon kunde väl gett fan i att existera. Iaf just där och då. Klart det var hennes fel. Det är det ju alltid.

** Jamen var det "nån" som sa? Jamen det bevisar ju saken. Inte så att du bara sprider skvaller och lösa rykten n'est-ce pas?

¤ Hur fan kan man få sitta kvar som präst när man hyllar våldtäkter såpass att man tycker det gör ont i hjärtat att våldtäktsmän döms och inte får gå kvar som vanligt. Men inte ens orkar reflektera över hur den som drabbats känner det. Alls. En riktig präst hade åtminstone sagt, lyssna. Det du gjorde var helfel. Men nu har du chansen att berätta det för hela skolan. Ta på dig ansvaret. Få slut på rykteskarussellen. Ta den.

¤ ¤ För bara riktigt "fina flickor" kan våldtas remebah? De andra ville ju egentligen. Eller var kära. Eller var ute efter pengar. Eller hämd. Or all of the above.

17 comments:

Anonymous said...

Det är så jävla sjukt, men det får en att tänka att det är inte så många generationer sen man brände häxor och än färre sen vi hade den senaste progrom-vågen i Europa.

Vi anser oss vara civilicerade jämfört med bushkrigarna i Afrika och stenkastarna i Arabvärlden.

Tyvärr är nog resan dit kortare än vad vi tror.
Det gäller nog inte bara tokiga norrlänningar utan även dig och mig och alla andra vi känner och deras bekanta osv osv.

Tid för reflektion

Royal reflektorn Republic

Ninde said...

Royal: Mm. Huvudet på spiken där. Vi är alla människor. Med samma kapacitet att göra gott och ont. Jag har bott på en liten ort. Jag har hört skitsnacket. Man väljer själv om man vill säga ifrån eller jamsa med. Om man är en människa "eller bara en liten lort"..;)

Liz said...

Briljant! Särskilt begreppet "småstadsrykten" satte ord på vad jag har tänkt sen jag läste artikeln.

Om man leker med en extrem tanke och lånar B. Asks idé lite, men ändrar mottgaren till samtliga ännu inte dömda våldtäktsmisstänkta, och ett par oskyldiga på andra sidan tvingas gå upp i rätten och berätta om sina sexvanor, mängden sprit intagen vid tillfället och hur deras garderob är sammansatt, då lovar jag att hela landet unisont protesterar mot detta övergrepp på den enskildes integritet. Varför håller alla käften om att våldtäktsoffer får gå igenom precis det där varje dag?

Sen 7:e klass har jag så gott som dagligen fått höra att det är mitt ansvar att täcka den där kroppen jag begåvats med och gå mindre utmanande, jag vill ju inte bli våldtagen. Det här är ett oerhört känsligt ämne och jag är så glad att du tar upp i det i bloggen med jämna mellanrum.

Miss Baglady said...

JAAA DET ÄR SÅ SJUKKT. Jag håller på att gå upp i molekyler av detta, hann nästan inte igenom din text förrän jag var tvungen att kommentera .

Det är så sjukt. Det är så lamt. Det är så absurt. Det är så ruttet. Och man blir ARG ARG ARG.

För hur MESIGA får människor bli liksom? Hur mycket ska man som 14åring behöva bära?

msn00b said...

Du är så jävla bra, vet du det? Du satte ord på det jag var för upprörd för att kunna formulera på ett vettigt sätt.

Serafim said...

Jag har sett programmet 2 gånger idag. Och är så arg och ledsen att jag inte kan formulera det.

Men inte ett dugg förvånad.

De borde SKÄMMAS! Att ha som argument att han är ju snygg så inte behöver han våldta någon tjej är ju rent skrämmande.

Kim M said...

Skandal.

Lilith said...

Just din rubrik hade nån sökt på och hamnat på min blogg.

Anonymous said...

Det här har en hel del med falska anklagelser med. Jag känner till en hel del och tjejen får ingen straff för det medan killar vanligtvis får livet förstört även om han blir friad och det kommer ut att det vara bara ljug.

Så ja. Skit händer på båda sidorna. Om man började straffa ljug och tog stegen som du beskriver kanske det hela skulle fungera betydligt bättre än vad det gör nu.

Ninde said...

Liz: Ha ha exakt. Och tack, tvekar ofta över hurvida jag borde dra upp just såna jobbiga ämnen..

Miss Baglady: Mycket uppenbarligen..

msn00b: Thx honey! :)

Serafim: Nej, inte sådär jätteförvånande. Tyvärr.

Kim: Ganska exakt definitionen av skandalös ryggradslöshet iaf..

Lilith: Ha ha jasså, det finns visst folk till allt..

Anonymous said...

Det här har en hel del med falska anklagelser med. Jag känner till en hel del och tjejen får inget straff för det medan killar vanligtvis får livet förstört även om han blir friad och det kommer ut att det vara bara ljug.

Så ja. Skit händer på båda sidorna. Om man började straffa ljug och tog stegen som du beskriver kanske det hela skulle fungera betydligt bättre än vad det gör nu.

Ninde said...

Anonym: Att dina polare säger att de är oskyldiga betyder ju givetvis med automatik att de är det.

Självfallet vilar den djupaste tragiken inte med en våldtagen som inte får upprättelse. Inte heller med någon oskyldigt dömd. Utan med de som fått sina liv förstörda av ha att friats ifrån alla anklagelser. Det verkar ju logiskt.

Även om vi redan idag dömmer ut fängelse för falsk tillvitelse bör vi naturligtvis inte som vid andra brott ställa några som helst beviskrav. Påstår någon att det är ljug så är det givetvis så, det har vi ju redan slagit fast.

Om inte annat skulle det kanske få brudjävlarna att sluta springa och anmäla grabbstackare i tid och otid. Det vore en välgärning eftersom allt ju utom i undantagsfall är ljug ändå. För det är solklart det största problemet här, att så många övergrepp anmäls ö.h.t, eller hur.

Inte alls så att proportionerna är lite de omvända här. Alls.

bikerrog said...

Jag tycker det var mycket bra skrivet Ninde.

Jag såg uppdrag gransknings program idag om detta...

Jag kände mig helt förbluffad,förvånad och förbannad. Det som fick mig att tappa hakan var hur de vuxna kunde bete sig så som de gjort.
De verkar inte känna något ansvar för sin stad, sin skola, sina ungdomar.

Inte konstigt att samhället ser ut som det gör.

Och alla ni som påstår att tjejerna ljuger, killen är ju dömd i domstol. Vad är problemet? Så fungerar nämligen vårat rättssystem, det är inget system som kan ge 100% säkerhet men det är det enda o bästa vi har. Och de här fallen var ju solklara, killen erkände ju, varför skulle han göra det om han var en så fin o oskyldig kille. Jo han erkände för att han mådde dåligt över vad han gjort. Att han sen tog tillbaks anklagelserna har ringa betydelse allt enligt domarna. Kommentarerna om honom att han var så snygg och omtyckt osv. och därför troligtvis oskyldig. Det gjorde mig väldigt upprörd. Vet inte folk att psykopater många ggr kan vara både trevliga och väldigt sociala och se ut som vem som helst. Jag menar inte att killen är en psykopat men ni fattar vad jag menar. Han saknar uppenbarligen vissa spärrar.

Våldtäkt måste vara en fruktansvärd kränkning. Men vad jag förstod så var nästan kränkningarna och mobbingen på nätet efteråt ännu värre i varje fall för den yngre tjejen. Kanske det värsta ändå var sveket från alla vuxna som borde tagit parti för tjejen och tagit reda på sanningen.
Och att komma ihåg är också att enligt uppdrag Granskning så medverkade inte den dömde killen på något vis i mobbningen på nätet. Bara en massa förvirrade o arga ungdomar o vuxna.

Tragiskt att sådant här ska kunna ske i Sverige 2010. Men en positiv sak med en sådan här händelse kan jag tycka att man inser hur oerhört förödande det kan bli om man lyssnar på rykten och tar de för sanning.
Tack för mig... //Roger

Ninde said...

Roger: "Det är inget system som kan ge 100% säkerhet men det är det enda o bästa vi har." -Exakt! Tack för feedbacken! :)

Anonymous said...

Jag hoppas att du "Linnea" och "Jennifer" läser detta.

Jag är far till två döttrar - när jag sett på tv och läst vad ni fått genomlida, så blir jag så ledsen, förbannad och ångestfylld. Så här får det inte gå till!!!

Jag har ingen förståelse för alla ungdomar som så ynkligt och fegt inte tänkt efter om vad det handlar om. Svenska samhället präglas av ett flockbeteende, där ingen vågar stå ut och säga ifrån.
Alla unga bryt denna trend, var en vardagshjälte i landet feg-lagom.

Värst av allt var nog de två vuxna kvinnornas ("49-årig kvinna", "51-årig kvinna") ställningstaganden baserade på rykten samt prästens kommentarer som bara tyder på total avsaknad av empati och intelligens. HUR FAN KAN VUXNA BETE SIG SÅ JÄVLA DUMT OCH FEGT!!!

Sist vill jag säga till "Oscar" - som efter mognad kommer att inse att han gjort något fruktansvärt. När du kommit till insikt, gå ut offentligt och erkänn och be om ursäkt till de här flickorna. Att ge dom upprättelse är det bästa du kan göra!

Anonymous said...

Gud så illa man mår när detta händer. Jag blev själv våldtagen 3 ggr. En gång som 5 åring, sedan som 12 och till sist vid 15 års ålder. Att ens säga att man kan bita ifrån eller springa sin väg är så himla enkelt, men det funkar inte så. Man är rädd och förvirrad och oftast vill man bara att det ska vara över så fort som möjligt. Sedan kommer skammen och känslan av otillräcklighet, och till råga på allt så tror folk inte på en. Det fattar jag verkligen inte, vad tjänar man på att hitta på något sådant, varför skulle man ljuga om något sådant. Folk behöver bli rejält sårade och att andra sedan vänder ryggen åt dem för att verkligen fatta hur det känns. Jag verkligen känner för den stackars flickan. Jag finner inga ord för hur äcklad och ledsen jag blir.

Ninde said...

Anonymous II: Oj. Hoppas du fått bra stöd och hjälp att bearbeta allt det där. Medkänsla.