Tuesday, February 12, 2008

Helgen: Jordråttans år

Lördag: I sann anti-anda firar vi Losar. Det Tibetanska* nyåret. Firar att vi går in i år 2135, jordråttans år. Med traditionell sång. Eftersom alla tibetaner firar sin födelsedag på den dagen sjunger vi även "Ja må du leva". Sedan nyårcermoni. En ursprungligen hednisk cermoni då det är tänkt att man ska lämna allt som är dåligt kvar i det gamla året och gå vidare mot något nytt. Avslut. Nystart.

Sädeslag för den manliga principen och en skål med soppa för den kvinnliga. Kasta några korn med tre snabba gester över axeln, doppa lillfingret i den gyllene skålen. Sen dina förhoppningar inför det nya året. Vad önskar du dig? du måste önska, det är viktigt, säger den lille genomtrevlige mannen framför mig. Han ler vänligt åt min tvekan. För ett ögonblick undrar jag vad han skulle säga om han visste oredan i mina tankar just nu. Han har spenderat tid i ett munkkloster. Kanske är han gift nu. Förmodligen genomharmonisk. Strukturerad. Med största sannolikhet vet han vad han vill göra på alla hjärtansdag. Jag ler tillbaks och fångar en undflyende önskan.

Sen smakar vi på traditionell plockmat och dricker chang (tibetanskt öl). Avslappade människor av alla sorter. Någon upptäcker att det speciella smörteet** tagit slut. En vilt främmande tjej erbjuder mig att dela hennes, men som den idiot jag tackar jag nej, samtidigt som jag undrar när jag blev såhär feg. Hon är svenska, men urtypen för en backpackande globetrotter. Öppen, avslappad, nyfiken. Den sortens människor jag gärna dras till. Som inte stelnat i sina egna fördommar och levnadssätt. Naturligtvis har hon luffat runt alla de där länderna jag har kvar. Jag känner suget. Längtan bort. Kanske en liten anledning till att jag skjuter upp stora beslut jag snart måste ta.


Senare på kvällen djupa akademiska disskussioner över en vegetarisk Mulligatawny*** soppa och aprikosbröd. Varvid jag än en gång förundras över hur akademiker kan ha en sån naiv syn på hur affärsvärlden fungerar. Kvällen avslutas med kaffe på en redaktion och någon som försöker värva mig att jobba gratis. En klart udda men kul lördag.


* Kina är ett fantastiskt land på många sätt. Men det de gör emot folket och miljön i Tibet är absolut förkastligt. Synd att världens ledande nationer hellre ser till potentialen i att tjäna pengar på Kinas enorma marknad än att ta ställning emot deras ockupation och miljöförstöring.

** Te med jaksmör. Gotta try everything once. Hur var det de sa i kultiga "The Beach" ?"Never refuse an invitation". Nästa gång ska jag tacka ja.

*** Typ sån soppa:
http://allrecipes.com/Recipe/Mulligatawny-Soup-II/Detail.aspx

5 comments:

Anonymous said...

Dina helger är ju alltid udda och händelserika!
Du lever livet, kvinna!

404 said...

Vilket är det stora beslutet? Dumt att skjuta upp sådana. Så länge det är något så när genomtänkt och att worst-case-scenario inte är allt för illa (det är det sällan) så är det bara att köra på!! Go! Go! Goooo!! :)

Peppe said...

Nice. Ta mej med nästa nyår. Snälla?

Ninde said...

kim: Jag gör mitt bästa iaf ;)
404: Du anar inte vad du råder mig till här.. :)

peppe: I might honey. If I'm still in this town.. ;)

404 said...

Ninde: Nej, för att du inte ger oss alla detaljer om det hela. Och jag vet att jag aldrig delar med mig av detaljer. Dubbelmoral är bra... :)