Wednesday, January 21, 2009

All for a little black dot

Gå och kolla, sa hon som är sjuksköterska. Jag bevakade den noga. Den såg okej ut tyckte jag. I betydelsen inte ful då, fåfäng som jag är. Så länge den såg okej ut fick den leva tyckte jag. Gå och kolla upprepade hon.

Muttrandes för mig själv om hur onödigt det kändes att gå till doktorn bara för en liten ynka fläck lommade jag iväg. Min vanliga husläkare hade dåligt med tidern så det blev en kvinnlig läkare. Som glatt känner igen mig ifrån ett annat sammanhang. En intressant person. Högintelligent med rastlöst intellekt. Men mer den morbida typen av naturvetare än den mest förtroendeingivande av läkare. En sån som tänker högt.

Skulle kunna tänka mig att hon var den där tjejen med glasögonen som tyckte dissektionsmomenten där alla andra höll på att spy var en riktig höjdare. Hon som man gärna kunde fråga om saker inför proven men som kanske inte hade så många vänner.

Just idag har hon dessutom ena tassen i bandage. Hon tittar på den lilla fläcken. Tar upp en bok med en massa bilder på skojiga hudförändringar. Pekar. Säger att det inte säkert behöver vara något malignt. Men att hon vill skicka på provtagning iaf. Nejdå, hon kan visst ta bort den trots att hon gjort illa handen. Eller fast, kanske inte hela helst. Blir ju lite bökigt med hennes hand. Men ett prov kan hon ta. Annars måste jag bokas om till någon annan en annan dag. Jag tvekar. Säger att det är okej. Tänker, skär du som ändå har kniven framme, som man säger i Hemstaden.

Operationsrummet är ledigt på en gång betonar hon när hon ser min tveksamma min. Vid det laget har jag redan ångrat att jag inte tog omaket att vänta in min husläkare. Som jobbat i hundra år och brukar kunna se saker direkt. Utan att skära i en. Eller så borde jag väntat och gått och tagit bort eländet med laser direkt som jag kommer göra ändå om det blir fult. Kommer säkert få värsta ärret om hon ska börja fibbla med en skadad hand. Men vafan. Orka hålla på och ta ledigt från jobbet en gång till. Lika bra att få det gjort. Jag stålsätter mig.

Handskar kan hon inte ha pga handskadan. Får bli så sterilt som det går, menar hon och spritar pliktskyldigast av händerna. Känns inte helt hundra. Jag är en big fan av att folk som ska skära i en med vassa föremål ska ha handskar. I allafall om de jobbar inom den numera rätt multiresistenta sjukvården. Det här kan göra lite ont, inskjuter hon glatt. Men du får ju bedövning såklart, lägger hon till efter en konstpaus.

Med en annan läkare hade jag frågat om det var nödvändigt med bedövning för en sån liten grej. Men med henne känns det säkrare att vara lite lätt avtrubbad. Hon pekar på sprutan sjuksystern håller på att göra i ordning. Slänger ur sig ett "du tål väl lite adrenalin?" Först undrar jag vad hon menar. Sen ser jag för ett ögonblick framför mig, den där scenen ur Pulp Fiction. Den där de sätter en adrenalinspruta genom bröstkorgen på en tjej som håller på att dö i en överdos. Skjuter undan funderingarna på vad samma sak skulle göra med ett friskt hjärta. Samtidigt som jag håller ett misstroget vakande öga när sjuksystern med två friska händer sätter sprutan. Så att hon inte ser ut att ta sats och sätta den på fel ställe. Typ genom bröstbenet.

Läkaren viftar med kniven framför nosen på mig. Betonar att det bara är en liten kniv. Tänker att den hursomhelst ser jävligt vass ut. Att hon borde väntat ett par sekunder för att låta bedövningen verka så hade det inte gjort ont ändå när hon skar, men håller tyst.

Förstår att det här är höjdpunkten på hennes dag. Själva belöningen efter ungefär sju svåra år och åtta bedrövelser på läkarlinjen. Hobbysadism. Vifta med knivar. Beordra saxar. Se folk blekna. Snabbt går det iaf.

Reser mig upp. Ni hör av er om det är något? säger jag och försöker låta så nonchalant jag kan. Är säkert ingenting ändå. Slöseri med tid i onödan bara. Det är iallafall min hypotes tills dess motsatsen bevisats.

9 comments:

Anonymous said...

Hmm. Ja, man ska ju inte oroa sig i onödan. Det har man inget för.
Kram på dig och oroa dig ej för ett ev. ärr.
Ärr är ju trots allt hett!

Anonymous said...

precis, och bra att ta prov om uti fall att. Skulle det nu vara något som inte skall vara där så är det bättre att at skurit än lasrat eftersom de inte kan ta prover när de lasrar.
Det finns fantastiska "hudplåster" på apoteket som skyddar mot sol och yttre påverkan för så minimal ärrbildning som möjligt.
Kommer säkert gå jättefint :-)

Ninde said...

Kim: Inte lika hett om man är tjej, tyvärr. Hence the scarofobia. Men lär knappast bli något för det där lilla. Har gott läkkött..

ms.n00b: Sant. Fast vissa kliniker kan tydligen ta ibland har jag hört. Kanske tas det innan...

Gnällde lite över att jag skulle missa gym/simning och fick med mig vattentät plast av något slag från sjuksystern. Men ska tänka på apoteket om det behövs någon annan gång.. Tack iaf :)

emster said...

DET ÄR ETT ÖVERGREPP!

svimmar nästan av att läsa om det!

kattenjansson said...

Bra, positiv inställning! - bra att kolla upp, jag kommer mig aldrig för. Borde osv...

Håller tumme för gott utfall.

Peppe said...

Du är sannerligen en tuff dam.

Ninde said...

emster: Äsch, ditt var värre. Faktiskt..

kattenjansson: Jag hade nog struntat i det om jag inte varit så klantig och nämt det för hon jag känner lite som är sjuksköterska. Som inte hade låtit mig "glömma"..;)

Men tack för stödet, och gå du med om du behöver..:)

Peppe: Inte fullt så tuff innerst inne, även om jag kan skärpa mig utåt..;)

Winnie The Pooh said...

Ha, ha, ha!
Det här inlägget tillsammans med Peppes Pata-provs inlägg och min egen skildring av gynekologbesök skulle jag vilja skicka in till nå´n av de branschspecifika tidningar som läkarskrået kan tänkas läsa, typ "Dagens Medicin", eller nå´t.
Allra helst skulle jag vilja köra ner det i halsen på en stuck-up AT-läkare jag känner...
You rock!

Ninde said...

Fru R: Ha,ha det borde vi egentligen göra. Du dessutom har min välsignelse att köra den här texten i halsen på stuck up AT läk med. Bara du bloggar om det sen ;)