Thursday, August 21, 2008

Utmanad av A

Då måste jag såklart anta det. Skriva om böcker. Men vad svårt. Jo jag kan läsa. Men vilka ska jag ta med då. Vilka är bra nog? Klassikerna man läst så att folk tror att man är kultiverad? Nä. Vi struntar i det. Tar de jag råkar komma på bara för hur jag än gör kommer jag säkert att glömma någon favorit. Here goes.

Vilken bok läste du senast?
Sex and the Single Vampire-Katie Mac Alister

Vilken bok läser du nu?
Just nu:
Madonna, Like an Icon- Lucy O'Brien.
(In honour of her turning 50.)

Le Grand Respir- Alan Roy

Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Läser fler och fler kvinnliga. Dock viss övervikt på manliga i bokhyllan.

När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv? Oftast bara när det är något jag själv inte valt att läsa utan måste läsa pga jobb eller studier. Med en bra bok tänker jag inte ens tanken.


Hur väljer du vilka böcker du vill läsa?
Handlar den om något intressant? Kan den lära mig något? Handlar den om något annorlunda? Finns det svart humor? Eller också blir jag rekommenderad av någon jag känner.

När blir en bok för lång?
Efter en sida om den visar sig vara en besvikelse. Som Flyga drake.

Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska? När det gäller skönlitteratur läser jag ofta på orginalspråket, har inga problem med att läsa det mesta på engelska. Facklitteratur hellre i en bra översättning till svenska bara för att jag vill lära mig vissa saker på mitt modersmål hellre än på något annat språk.

Vilken bok blev du senast berörd/inspirerad av?
Sex and the singel Vampire av Katie Mac Alister. Här har man gått och trott att en alvpojke med spetsiga öron à la Legolas, vore idealet. Åsså inser man att man skulle ha satsat på en 345 år erfaren vampyrman, en "Dark One". En med lite gammaldags manchovärderingar som behöver slipas av. En utmaning.

Samtidigt en man som, om man vill, kan läsa ens tankar och modigt rädda en från för starka demoner och annat otyg. Hur ofta har man inte önskat det. Iaf tankeläsningsbiten. Skulle nästan vara värt att bli hans personliga blodgivare för. Däremot vet jag inte om jag skulle vilja dela hus med ett gäng spöken med förkärlek för dåliga tv serier. Där någonstans går även min gräns. Om man inte kan få ett spöke med städmani förståss. Dessutom arbetar den kvinnliga huvudpersonen med att åkalla spöken. Medium. Låter kul. Nästan så att jag börjar fundera på byte av yrke här. Kanske kan man extraknäcka? Efter en särdeles händelselös dag på kontoret svidar man om i ett moln av rökelse. Redo att hjälpa förvirrade spöken och kicka lite demon ass. Tror jag skulle vara en klar talang faktiskt. Var ansöker man?


Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp? Kan snabbläsa till mitten ungefär. Fast oftast skumläser jag slutet med. Bara omutifall jag skulle ha missat att den plötsligt blev bra.

Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls? Fakta och skönlitteratur. Färre deckare då jag är mer kräsen där, men tror det mesta finns.

Rekommendera 5 författare:(Utvecklar den lite till att lägga till några titlar också)

Marian Keyes - Börja med Vattenmelonen. Det mesta utom möjligen den senaste boken är riktigt underhållande. Irländsk svart humor när den är som bäst.
A kallar det chick-lit. Det skiter jag fullständigt i.

Boye- Kallocain. För att man bör ha läst den, speciellt nu i FRA-tider.

Shakespeare- Det mesta, helst på orginalspråk. För att han är The Main Man som alla wannabees snor ifrån. Nästa jag läser från honom blir förmodligen en lånad Julius Caesar. Från hon som pluggat engelska på riktigt och antecknat en halv roman i marginalerna.

Stieg Larsson- Hela Salander triologin om du skulle höra till de ungefär tre svenskar som inte redan läst den. För att den är spännande och underbar.

Jean P. Sasson- Princess och uppföljaren Daughters of Arabia. Allmänbildande om en annan verklighet.

Bubblare: Paulo Coelho- Eleven Minutes. Joyce Carol Oates-Blonde. Francoise Sagan-Bonjour Tristesse. Donna Woolfolk Cross- Påven Johanna. Reine Deforges-Le Cahier volé. Kicki Norman- Väninnorna och Kung Carl. Mikael Niemi-Populärmusik från Vittula. Jens Lapidius-Snabba Cash. Gabriel Garcia Marquez-Hundra år av ensamhet.Deborah Moggach-Tulpanfever. Sist men inte minst:
John Alcock- Animal behavior. Because most people could use a biology lesson.


Utmaningen går vidare till filosofia, ängeln och lilii om ni inte har gjort den. Simon kan också behöva jobba lite när han kommer tillbaks från vidderna i norr.

14 comments:

Lilii said...

Svar på utmaningen kommer i helgen :)

A. said...

Vi är i alla fall överrens om att Flyga Drake är överskattad. Fattar inte vad folk ser i den boken. Sen är det trist att du inte kan hålla en god ton. ;-)

Ängeln said...

Håller med om att Flyga Drake är överskattad, liksom Tillsammans är man mindre ensam som jag faktiskt tyckte var direkt tråkig. Trots en tilltalande titel..

Ängeln said...

och visst jag.. utmaningen är fixad!

Anonymous said...

Åh,jag älskar Shakespeare!

Anonymous said...

Utmaningen antagen. Pretentiös so jag är (och glömsk) måste jag dock förbereda mig lite genom att försöka komma ihåg alla pocketar jag plöjt enbart det senaste året. Resan gav många lästillfällen :)

Ninde said...

lilii: Ser jag fram emot! :)

a: Ja, där är vi för en gångs skull rörande eniga. Fast hålla god ton? Till skillnad från vad du brukar göra menar du? ;)

ängeln: Tillsammans är man mindre ensam tyckte jag var orginellt okej som bok faktiskt...

tania: To be or not to be...;)

filo: Kul! Ska bli kul att läsa..:)

Anonymous said...

Spännande!
Du får berätta om Madonnaboken när du läst den.

Anonymous said...

Aaaaaah!! Jag har oxå precis läst "Sex and the single vampire". Den var sjukt rolig, så jag har beställt en hel hög böcker av henne :)

Ninde said...

kim: Det ska jag..:)

Nini: Två själar, en tanke. Ligger i startgroparna för att beställa åtminstone en till av hennes böcker.. :)

Anonymous said...

Äh, vi kan göra så här: Jag skickar dem till dig när jag läst klart. Enda villkoret är att du skickar tillbaks dem sen =)

Ninde said...

nini: Snällt! Hör av mig om jag inte behöver köpa dem själv för att hänga med i det interna bokbytandet i kompiskretsen..:)

Anonymous said...

Jag är bara ett mail bort isf :)

Ninde said...

nini: Ok, uppskattar :)