Thursday, April 10, 2008

Handling i Hemstaden

Jo. Folk är trevligare i affärerna där. Tempot är lugnare. Det finns en slags godmodighet bland både kunder och personal* som man sällan ser i Storstaden. Jag känner hur jag medvetet taggar ner. Tvingar mig själva att lägga in en annan växel, en som inte ligger så nära "snäs och fräs läget" som ligger så nära under ytan i Storstaden. Jag brukar byta till Hemstadsdialekt, t om överdriva den. För att betona att jag är en av dem. Inte en snobbig Storstadsbo.

Gummistövlar kom jag på. Gummistövlar vore bra att ha, hållbara sådana. Egna för en gångs skull om jag nu skulle vara en vecka utanför asfaltsdjungeln. Passade på innan moderskapet reste iväg. Tänk affär lite utanför. Av typen som man köper foder och fritidskläder i. Och gummistövlar.

Moderskapet sliter mig från hästprylhyllorna och drar mig emot gummistövlarna. Jag tycker det är dyrt. För nåt som inte ens har klack. Men man gör väl som man brukar i skoaffärer. Man provar allt. Sen samma saker i en annan storlek. Den blonde manliga expediten skiner upp och kommer ilande. Förmodligen inte var dag någon utan LRF keps och fakturakonto tittar in.

Min mamma tycker att han är en "såå trevlig ung man**". Själv tvingar jag honom att hämta de barbierosa gummistövlarna i vuxenstorlek. Sen klagar jag på att de inte är fodrade***. Brukar anstränga mig att lägga om till Hemstadsdialekt i affärerna men nu har jag mamma med och tänkte inte på det. Så nu när han ändå ser mig som Storstadsfröken på utflykt passar jag på att spela lite på det. Lite roligt kan man få ha. Sen lutar jag mig tillbaka och inväntar den obligatoriska vitsen som Storstadsbor på besök brukar drabbas av. Jag blir inte besviken:

-Fodrade? Äh, du får väl göra som mig. Sluta raka benen. Naturlig isolering hä hä.. ( Det hela pedagogiskt illustrerat med att han viker upp byxbenet och visar sitt pälsklädda underben..)

Jo, jag hade en comeback på det där. Men eftersom jag: 1. Hade mamma med. 2. Var i Hemstaden och inte ville återberättas under rubriken "vet du vad hon sa?!" de närmaste 10 åren, så lät jag storsint honom fortsätta tro att han var fyndigast i stan.

* Nu utgår vi ifrån att jag fick parfymprov när jag handlade smink bara för att expediterna i Hemstaden är snälla nog att ge utan att man behöver tigga. Och inte att det berodde på att jag hade samma tröja som jag klappat katt och häst i.

**Sagt lågt till mig. Med menande tonfall.

** *Jo fodrade. Att ha på landet och gå i skogen med. Förberedelse för kommande regnvintrar.

9 comments:

Anonymous said...

Din mor får mig att tänka på Bridget Jones mamma. Är jag ute och cyklar?

Det vore lajbans att få se en karl visa spirorna på det där sättet! Mer sånt, tack.

Jag KAN INTE plocka fram min barndomsdialekt. Den är sedan länge borta. Det är nog lika bra det, för vacker - det var den inte!

Ninde said...

kim: Ha,ha njae. Min mamma är nog mer hjärna och seriositet i en liten nätt förpackning..

Dessutom rätt säker på att hon aldrig skulle lämna pappa för en orange tv:shops försäljare då hon hatar reklamtv..;)

Ingen dialekt kvar? Syyynd. Tycker dialekter är lite småkul. Möjligen med undantag för värsta gnällbältet..;)

Anonymous said...

Ja, han var verkligen orange!

Anonymous said...

Jag glor också på hästprylar då jag bevista Granngården :)
Dialekter är väldigt trevliga!
( jag pratar nasal Stååckhåålmska)

Ninde said...

kim: Ha,ha ja..

tania: Som en äkta infödd stockholmska? Det gissade jag nästan..;)

A. said...

Är det inte lite löjligt att hålla på att byta dialekt?

Och varför är det aldrig stockholmare som gör det? :-)

Ninde said...

a: Det löjliga vore väl att tala en annan dialekt än Hemstadens bara för att jag råkar bo i Storstaden nu. "I can inte speaka Swedish anymore för jag började bryta efter två dagar i Staterna" syndromet..

Varför det aldrig är Stockholmare som gör det? För att de är de enda som varken har fattat att de talar dialekt eller ens hjälpligt kan härma någon annan dialekt kanske? ;)

Men de flesta stockholmare gör det iofs redan utan problem. De inflyttade...;)

A. said...

Jag är grym på dialekter. Du skulle hört min värmländska i helgen. Bara lägga till "Chip" i varje mening... ;-)

Eller Gotländska. Lett å vinne... Mjokglass...

Dialekter det kan jag. :-)

Ninde said...

a: Tyckte nyss att det var nån som sa nåt om att stockholmare aldrig bytte dialekter..? ;)