Friday, June 13, 2008

Ordet är fritt?

Storebror i väst söker av och sparar. Kina sållar nätet. Diktatorer arresterar bloggare. Men vi svenskar har ordet fritt. Eller?

Mitt i värsta EM-semestertider ploppar FRA-lagen upp som gubben i lådan. Signalspaning. Sverige måste också haka på trenden och flexa de säkerhetsmässiga musklerna. Jag har egentligen inte heller tid och ork att sätta mig in i det hela. Det är knappast något omstörtande jag kommer att skicka över Sveriges gränser och är mina mejl av intresse har de helt klart för lite att göra. Men ändå. Det angår oss alla. Tyck precis vad du vill men tala om vad du tycker. Har du en blogg så skriv om det. Jag kan se några solklara skäl att vara emot:

* Det första är att ingen kan ge en 100%ig garanti för hur "spillinformation" kommer att hanteras. I den bästa av världar vore systemet vattentätt. Kunde man garantera att ingen tog del av eller spred känslig information som inte hörde till det just det man letade efter. Att alla seriöst gjorde sitt jobb. Men det kan man som bekant inte så länge man har med människor att göra. För i slutändan när alla komplexa söksystem gjort sitt jobb sitter det ändå en människa¤ och granskar. En människa ifrån det lilla landet Sverige. Det kan vara ditt svartsjuka ex eller någon av hans kompisar. Den där tjejen du bråkade med i skolan. Din nyfikna granne. Eller någon som är nyfiken på kändisars konversationer och är villig att testa meddelandeskyddet. Säkert är de allra flesta seriösa. Men det behövs bara en som inte är det. En. Det är rätt dåliga odds.

* Att det är ett rätt trubbigt vapen emot "The Bad Guys." Är fullständigt övertygad om att de snabbt som ögat anpassar konversationen. Värre är att helt oskyldiga kanske känner ett tryck att göra detsamma i och med att man känner sig övervakad. Att själva lagparagrafen i sig fått kritik för att vara slarvigt skriven bidrar inte heller direkt till trovärdigheten.


* Sedan inte minst själva principen, vitsen med att leva laglydigt är ju frihet. Frihet att leva ditt liv hur du vill och att ingen har med ditt privatliv att göra så länge du försörjer dig själv och inte är misstänkt för något specifikt brott. Nu blir det lite som att Storebror ständigt scannar av dina konversationer för att se hur du sköter dig. Tittar in som en förmanande förälder i förebyggande syfte för att kolla vad du pysslar med. För ditt eget bästa givetvis. Får vi bjuda på en kopp Kallocain kanske?


¤ FRA anställd försvunnen..
Uppdatering: fler länkar..
DN
DN om bloggdrev
Stoppafralagens hemsida

7 comments:

404 said...

Hear! Hear!
Hoppas bara att minst 4 av koalitionens riksdagsledamöter går emot partipiskan.

beerbelly said...

Jag vet inte mycket om fra lagen men gissar att de flesta politiker inte fattar det heller. De brukar inte direkt förstå hur information funkar. De har ju en serie av tandlösa knepiga lagar och beslut som pul m.m bakom sig. Så utgår man ifrån att de är dumma och låter sig styras av rådgivare med egenintressen så hamnar man nog tyvärr rätt nära sanningen.
Bara att hoppas att det informeras mer och att de slänger med det som separat fråga på nästa val.
Kan de presentera några resultat som de nått tack vara avlyssningen och samtidigt att de inte haft några problem med läckor och varför det funkat så kanske jag kan köpa att en tidsbegränsad lag införs. Sen nytt beslut etc.

Det är ett mycket lurigt område.
Hoppas du har en bra söndag och inte blir avlyssnad :)

Anonymous said...

Jag vet verkligen inte vad jag tycker...
Hoppas din måndag blir bra nu. Så funderar jag vidare...

Ninde said...

404: Jepp. Tummar hållna här. Hårt:)

beerbelly: Nä, hela upplägget andas fort men fel..

Enstaka avlyssningar efter åklagarbeslut på någon som är misstänkt för ett grovt brott vore en helt annan sak än att avlyssna någon som inte ens är misstänkt..

Ha,ha jo blev faktiskt avlyssnad i helgen. från bordet brevid..ha ha ;) Hoppas din helg var bra! :)

Kim: Läs på och fundera du...:)

Anonymous said...

"Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge." Benjamin Franklin, en amerikansk vetenskapsman, diplomat och politiker.

Självklart ska den nya signalspaningslagen inte gå igenom i sin nuvarande form. Precis som du skriver, finns det alldeles för mycket osäkerhet kring handhavandet av den information som insamlas av FRA.

Det Blå Laget hävdar att denna åtstramning av signalspaningslagen kommer att STÄRKA den personliga integriteten.
Min direkta fråga är då; hur kan det stärka den personliga integriteten när den gör ett ännu större intrång på densamma?!

Det paradoxala i den här soppan som nu ska röstas igenom (mitt under brinnande EM-fotboll), är ju att det var Det Röda Laget som en gång tog fram det. Och deras nuvarande version skiljer sig faktiskt inte alls mycket från Det Blå Lagets numera slutgiltiga.

Ändå så är jag övertygad om att Det Röda Laget kommer att använda detta som ett slagträ mot De Blå när det vankas nyval.

Eller: hur ett från början dåligt förslag blev parti- och blockpolitik, skulle man kunna kalla det.

Ninde said...

snubben: Huvudet på den berömda spiken där skulle jag vilja säga. Det Blå Laget håller hårt i statens stålar. För det är säkert billigare att avlyssna alla på operatörernas bekostnad än att skjuta mer pengar till andra mer effektiva sätt att bekämpa brottslighet.. Det Röda Laget kommer precis som du säger att använda det för att kritisera Det Blå Laget även om det hela ursprungligen var ett rött förslag.

Anonymous said...

Fajaf, Magnus Brahn blogg numera (tidigare undergroundsite med prostitution, knark, underground, nyliberalism mm)

Jag har anmält till polis tidigare (minst 2 prostituerade kvinnor med bloggar: Esmeralda och Veronika) också anmält för uppvigling och fö försökt få programmet Efterlyst/insider intresserat (behöva kontakta medierna för sätta dit brottslingar)

Stockholmspolisen känner till detta (hahha)
Korruption
Buggat och tex FRA känt till och har bevis

Poliskår som begår brott och själva är korrupta (enda förklaringen).
Stockholm (nyliberal anda sas) och nu med outsourcing= väck med den typen som med stor frekvens är sammankopplat med detta (peer review = andra , sossepoliser sas som kanske inte är så kompetenta, kan ange dessa som ibland är mer teknikkunniga)
Inte ett pensionspoäng
Demokratisk mm skandal att dessa fått husera i en stad
Egentligen bara skickas till Svalbard= där man får klara sig själv om man kan försörja sig (så vill ju dom göra med andra så dom kan själva drabbas av samma öde)

Övrigt
Hacking (LO site, SSU inför valet och känt SSU hat)
Knark