Thursday, April 12, 2007

Glad Pâques III

*Årets första grillfest. Åsynen av systersnubben i finskjorta och fleecetröja grillandes oxfilée. Boccia turnering med systersonen och hans kompis i mitt lag. Gott vitt Riesling vin. Systersnubben som socialiseringstränats av Storasyster. Numera är han riktigt pratsam på fester, även om han föredrar mindre sällskap.

*Kvällens roligaste festmix: Mannen som just sålt hus på Ekerö. Som pratar längtansfullt om hur fint där var när han var liten. Placerad brevid mannen som egentligen tycker att man borde asfaltera hela gnällön och göra om den till infartsparkering. Lite kul att höra deras försök till artighet.

* Kvällens Kaxigaste: Amerikanen som kompis släpade dit. Som bevisligen bott i flera främmande länder. Rest. Pluggat. Ändå så överamerikansk på alla sätt som går. Tog plats, skröt, kom med nedlåtande kommentarer och var allmänt tuppig med andra killar. Skar sig som en dåligt ihoprörd hovmästarsås mot den omgivande svenskheten. Underhållande men tröttsam. Behövde plockas ner på jorden som kompis diskret uttryckte det. Såklart man ställer upp, vem är jag att försitta ett tillfälle att tjafsa med en odräglig jänkare.

Han har snöat in på den svenska företeelsen med samboskap. Som han tycker verkar ogudaktigt onödig. Ren lathet. Kanske skulle vi behöva en svensk "las Vegas" där det är enklare att gifta sig föreslår han. Och en svensk Reno, med drive-through skilsmässa då med? fyller jag i. Han skrattar.

Så ska han demonstrera vilken tuffing han är och tar för sig av chilipepparfrukterna som skurits upp. Jag gör likadant men petar bort kärnorna som jag lärde mig i Frankrike. Blandar upp med bröd och ris och ser oberörd ut medans det börjar ryka ur öronen på amerikanen som tuggar chilikärnor och tömmer vattenglaset i panik. "You must think I'm a whimp". Skämtar han och förväntar sig försäkringar om vilken tuffing han är. "Actually I do" svarar jag lugnt och ler mitt raraste leende.

Det visas kort från syrrans bröllop. Jag och exet, leende finklädda. Han känner igen mig men frågar vem killen är. Jag berättar att vi inte är ihop längre. "But you're a gorgeous blonde, I bet you're glad you got rid of that guy, haw,haw". Säger han i ett försök att vara rolig. Känns konstigt, som någonsorts lojalitet ändå finns kvar. Jag motar bort honom, slänger lite käft om korkade amerikanska företeelser en stund.

Han försöker ge tillbaks med lite blondinskämt. Låter honom hållas en stund. Sedan frågar jag honom om han vet: -"What's black and blue and lying in a ditch?" (Det kan han inte svara på)
-"A brunette that's told too many blond jokes"
Det tycker han är hejdlöst roligt. Nästan som om han längtat efter lite mothugg.
När vi går insisterar han på hejdåkram. Sådär ett par sekunder för länge. "It was really, really nice to meet you, if you're ever in Chicago..." Sånt där man säger utan att det betyder ett dyft. Båda vet att sannolikheten att jag ringer är mindre än att Bush kommer ta krafttag mot den globala uppvärmningen.

10 comments:

Rollx said...

Nu blev jag inspirerad. Skall samla ihop rövarbandet, och grilla ute i helgen. Köper antagligen en lax kotlett.

Jasså syrran har fått fason på sin kille. Instämmer att Vi grabbar kan behöva dresseras ibland.

Hahaha.. tror att Amerikanen blev lite väl för macho för sig själv, när han käkade chillipeppar. Han föll verkligen pladask ! i sin egna överkaxighet. :)

Mr K said...

Jag är verkligen kluven till både Usa och Amerikaner.
Å ena sidan är landet helt underbart,vackert,människorna är trevliga osv
Å andra sidan så är många så ignoranta,självupptagna och stöddiga.
Och misären som finns får ju alla svenska problemområden att blekna.

Ninde said...

rollx: Bra idé, laxkotletter är en höjdare... :)

mr K: Exakt min åsikt!

A. said...

Finns svenskar som är exakt likadana enligt mig... Vi är nog tyvärr bara hemmablinda.

Ninde said...

a:Nja, idioter finns överallt. Men håller nog på att allt generellt är större i amerikat. Bilar, matportioner, människor och egon ;)

A. said...

Haha... det är nog så. På gott och ont. Skulle nog vara bra med lite mindre Jante i Sverige ibland med tror jag...

Land of dreams and opportunities - och det avspeglar ju hur folket är kontra "du ska inte tro att du är något"....

Ninde said...

a: Jomenvisst, finns för och nackdelar med alla kulturer. Visst är framåtanda att föredra framför Jante.

De kan lära oss hur man åker till månen och vi kan lära dem hur man sätter handtag på pappperspåsarna. Typ. ;)

Mr K said...

Papperskassarna, o papperskassarna...
Varför?!

Illvillig said...

amerikaner är intressanta, en del av dom kan var hur högt utbildade som helst, och ha sett hela världen, men är ändå ignoranta och insnöade på ett sätt som får mig att misstänka att dom aldrig lämnat husvagnscampingen.

Vad gäller blondinskämt så kan man fråga varför blondinskämt alltid är onliners - för att dom som tycker blondinskämt är kul ska ha intellektuella möjligheter att komma ihåg dom.

Kul blogg, som alltid - kan inte skriva det efter varje inlägg bara, då skulle det se ut som om jag limmar på dig :-p

Ha det

Ninde said...

Henrik: Jo det är en tacksam hobby att retas med amerikaner.

Ha,ha helt rätt. Antar att du också är blond :)

Tack, men du är välkommen att kommentera. Tar det inte så *L*