Tuesday, April 17, 2007

Helgen som var

Men hoppsan. Här skuttade visst sommaren direkt in på vårens plats. Sommar+vår= Svår? Sol. Värme. Årets första riktiga ute helg.

LÖRDAG:

*Långtur ute på ett friluftsområde. Det sägs att om den första fjäril man ser på våren är ljus- så blir det en fin sommar. Jag såg två olika citronfjärilar så sommaren har alla chanser att bli fin. Plockade blommor åt mormor**. Som jag oftast brukar tycka står finast där de står. Men mormor ska ha vitsippor. Hon blir så glad då.

*Lunch hos mormor. Prata om hur det begav sig på den tiden. Hennes yrkeskarriär i modesvängen. Bubbelvatten på Berns Salonger och nattklubb i gamla stan. Livet då. Snygga kläder som burits och människor som mötts. Killkusinen som tycker sånt är aptrist skickas ner att handla tunga saker. Jag tar disken och hjälper henne göra snygga födelsedagskort, göra fint på balkongen och fixa kaffe. Traditionellt konserverande av könsroller. Den starkaste bär mest. Kommer förmodligen alltid vara en kille om nu inte Killkusinen får hjärnsläpp och börjar dejta någon av de anabolaryskorna man ser på badhuset ibland.

Klär alltid upp mig lite extra när jag ska till mormor, gärna med kjol och smycken. Tjejigt. Vet att hon uppskattar sånt. Hon är över 80 och ändå skulle hon utan problem kunna redogöra för vad jag hade på mig när vi sågs för flera veckor sedan..

*Tantolunden
Senare på kvällen. Går med på att möta upp kompis i Tantolunden. Härligt väder. Varpkastare. Musik som stutsar mot Vin och Sprits gamla lokaler på andra sidan vattnet. Barnbarn som förfestar i farfars kolonistuga. Solsken och så småningom en lätt air av grillsmog. Bedårande ungdomsligister och söders blandade. En kväll då Storstaden trots allt är sommarvacker och allt känns möjligt.

** Mormor. Okej låt oss klargöra. Hon är inte min biologiska mormor. När min egen mormor dog när jag var ganska liten så fick hon överta den rollen. De var jämngamla o kände varandra. Hon är Killkusinens mammas mamma. Curlingmammans morsa. Fast till skillnad från Curlingmamman som jag har lite svårt för ibland så går vi mycket bra ihop. Jag uppskattar hennes kunskap och erfarenhet. Hon gillar att ha en tjej att prata kläder, balkongblommor och efterätter med.. Jag brukar hjälpa henne lite när det behövs. Hon hjälper mig med klädval ibland. Hon har klockren blick för klädstil. Jag kallar henne ibland för hennes förnamn. Ibland blir det rätt och slätt mormor för att undvika sammanblandning. Hon är familj för mig.

6 comments:

Kim da Costa said...

Sommar+Vår=Svår var bra sagt. Så är det nog.
"Mormors" liv i modesvängen när det begav sig låter som något vi alla skulle må bra av. Mer antik modesväng helt enkelt!
Och vår- (eller snarare svår-) mys i Tanto låter ju minst sagt ljuvligt. Mer sånt också!

A. said...

"...trots allt känns vacker..."?

Vilket hån mot Storstaden. Upprörs ända ut i öronsnibbarna. Fast du har kanske rätt.

Hörde om någon marsch för att legalisera knark från Medis till Globen området i lördags... Sånt är inte kul... ;-)

Men jag måste väl ha hört fel? Inte kan det varit en sån?

Ninde said...

kim: Ja hon är kul. Fortfarande.

a: Va? Och det missade jag? Varför sa du inget? ;)

Nä, det närmaste vi kom var att en av Killkusinens polare försökte lura i folk att det odlades hampa i kolonilottsträdgårdarna... ;)

Rollx said...

Du och mormor verkar trivas med varandra. Och ni har samma intressen bla mode. Kul...för er. Mooode..jag känner hur kallsvetten börjar rinna. :)

Verkar ha varit en fin lördag. Mormor eller farmödrar brukar dessutom vara riktigt duktiga att laga mat.

Tantolunden såg fin ut. Googlade lite.

A. said...

Svagt av mig att inte säga till dig. Jag är ledsen. Eller så var det en marsch av Bajenfans... men potato eller potato... ;-)

Ninde said...

rollx: Mormor är modeslaven. Jag tycker det är kul med kläder, smycken och smink. Typ ;)

Fast du har rätt i att hon lagar urgod mat. Tanto är helt okej. Utom dagen efter 1000 snorungars grillpartyn...

a: Svagt av dig att hacka på söders stolthet sådär. Storpotät svagt ;)