Monday, March 03, 2008

Freitag

Mamma i stan. Skynda hem för att lägga sista handen vid mamma-anpassningen av lägenheten samt i all hast färdigställa någon form av kulinarisk höjdpunkt. Brukar försöka glädja moderskapet med nåt jag vet att hon gillar när det för en gångs skull inte är hon som lagar maten.

Först hade jag tänkt köra gratinerad hummer. Det föll på min feghet när det gäller att hantera den. Är inte helt hundra på att den inte skulle vakna ur sin frysta slummer och knipsa av ett par fingrar..

Körde en enkel pasta-kycklingrätt med färsk timjan och la krutet på efterrätten istället. Citronmarängpaj. From scratch. Från ett en aning kortfattat recept. Med instruktioner av typern. "Sätt in i frysen för att stelna. Ta ut ur frysen och baka av pajskalet i en varm ugn"

Underförstått att gradantal och tidsangivelser är för simpla amatörer. Jag är lite småstressad så jag improviserar. Pressar citroner för hand för att jag inte hittar citruspressen. Nema problema.

Tills sista stycket. "Spritsa ut marängen...." Eh..vänta nu, det hade jag inte riktigt räknat med. Wo habe Ich eine Spritz? Rekordsnabb inventering ger vid handen att jag äger tre. Maten halvklar. Vinet på kylning. Ska precis byta om lite snabbt när det ringer på dörren. Alldelles för tidigt. Min mamma och tider.

Alltid i tid till andra. Men nu när jag bor själv är det tydligen okej att dyka upp en halvtimme för tidigt. Byter snabbt från de mjöliga kläderna och ber en tyst bön att det bara ska bli en trevlig kväll. Utan jobbiga mamma-utfrågningar.

15 comments:

Anonymous said...

Pajen låter mumsmums!
Och det är klart det blev jobbiga mammautfrågningar! Eller?

Ninde said...

kim: Se ovan. Suck. Men pajen blev riktigt god faktiskt :)

A. said...

Spritz? Äsch påse med hål i botten funkar utmärkt ;-)

En mamma som kommentarar sånt. Hm, känner jag igen någonstans ifrån...

Ninde said...

a: Har du lyckats få till snygga spritsade räfflor medhelst påse med hål i botten..hm..? ;)

Ha,ha ja ;)

404 said...

Ninde: Tårtan var god, men inte tänkte du på dina små stackars utsvultna läsare inte. Nej, nej, tänk inte på oss. :)

Ninde said...

404: Paj 404, inte tårta. Viss skillnad där..;)

Men visst gjorde jag extra och väntade förhoppningsfullt ifall jag skulle få oväntat besök. Men vissa läsare var ju tvugna att vara ute och resa och skaffa förskottsbränna o allt minsann.. Utan en tanke på oss små blekansikten. Inte en.. :/

404 said...

Jag är allt för väluppfostrad för att komma på oväntat besök till bloggare. Och tyst och timid med... :)

Ninde said...

404: Aha. Fick annat oväntat besök. Dock ingen som såg ut som Wallace..:)

404 said...

Ninde, nu känner jag mig kränkt. Lyssnar du verkligen på A och de andra elaka små människorna? :)

Ninde said...

404: Ha,ha det händer måste jag erkänna..Själv hade jag ju en heeelt annan bild av dig. Men eftersom du tog upp det med bild och allt, på din blogg, utan kraftiga dementier, trodde jag att det kanske låg ett korn av sanning i ryktena? Eller? My bad.

Det är värst vad lättkrängta ni blivande lärare är numera.. ;)

404 said...

Your bad, helt klart! :)
Jo, vi får lära oss hur man blir mest lättkrängd och framför allt hur man blir det snabbast. För försten som blir krängt vinner...

Ninde said...

404: My bad?..hm.. *filar på anmälan om hets mot hårgrupp*
Visserligen har du inte dragit upp min hårfärg. Men det tyder väl på att du medvetet försökt osynliggöra det faktum att jag är blond. Jupp. Så måste det ju vara...

Vann jag? :)

404 said...

Du skulle ha kunnat vinna, om det inte vore för att jag är smått färgblind. Hah!! =)

Ninde said...

404: Som om inte färgblinda såg skillnad på mörkt och ljust... Hah :)

404 said...

Ajdå, du kom på mig. Darn! :)