Thursday, March 13, 2008

Mer lördag

Åter inne i stan. Lite lagom svartklädda för att smälta in hade vi oss att smyga iväg och se en iofs intressant föreläsning ordnad av Fi. Bilda egen uppfattning. Vi går går över spångar. Över trappor. Möter massor av svartklädda kvinnor. Jag känner mig plötsligt väldigt blond.

Going undercover. Going deep, deep undercover, viskar vi till varandra och flinar. Lite sena och spontana är vi. Väntade oss tre sura feminister som skulle sitta i ett hörn. Så var det ju inte. Tyvärr utsålt, sa den trevliga tjejen i kassan. Men vi har biljetter kvar till "Klubb Slick*" om ni är intresserade? Det var vi inte.

Istället går vi och fikar i väntan på nästa evenemang, demonstrationståg med tal. V ger upp och beslutar sig för att åka hem. Sedan hon med ett menande ögonkast deponerat mig hos manlig barista på cafét. Av modell söt och flörtig. Jag dricker enorm kopp latte och bläddrar förstrött i en tidning samtidigt som jag konkluderar att det nog är en feministisk handling att flörta tillbaks. Lite iaf.

Jag avböjer att följa med honom och kolla in melodifestivalen efter hans pass (ja han var hetero, han hade inte sett den förut. Ever) Istället ger jag mig ut på spaning efter nån vettig kvinnorörelse. Ser demonstrationståget tåga sista biten övervakade av ordningsmakten. "Krossa sexismen" och andra slagord hörs. Möjligen går killarna längst bak i tåget och ropar "Vi vill ha sex", men jag kan ha hört fel..

Sen ser jag en sån där sak som gör mig så besviken. En poliskvinna som uppenbarligen blivit inkvoterad p.g.a kön och inte p.g.a lämplighet. Trodde i min enfald att det fortfarande fanns vissa krav på fysisk styrka och kroppsstorlek vid antagningen. Uppenbarligen icke så. Missuppfatta mig inte jag tycker det är jättebra att det finns kvinnliga poliser, inte minst för att hantera kvinnliga brottsoffer/brottslingar. Men borde de inte fortfarande vara personer som är lämpliga för jobbet**?

Jag anser själv att jag inte skulle vara lämplig som polis, just på grund av att jag rent fysiskt är för liten. Den här tjejen var ännu kortare än mig och rätt tunn. Såg ganska patetiskt ut i uniform. Ingav noll respekt ens hos en liten laglydig tjej som mig. Fattar inte vad syftet är, det finns ju polistjejer som ser jätteseriösa ut. Men kanske var hon en del av en ny satsning tänkt att bekämpa huligangäng bestående av anorektiska pygméer, vilka i lönndom hotar ordningen på gator och torg, vad vet jag?

Så tal. Ett gäng utländska kvinnor inleder. Helt okej. Dagen är ju dessutom internationell. Spetsar öronen och bereder mig på att få höra fördömmanden om våldtäkts milisen i Darfur. Om krigsbrott och den alarmerande trenden att föra krig mot kvinnor med hjälp av våldtäkter. Om Italien, EU landet på vår hemmaplan som börjat föra ett korståg emot kvinnans rätt att själv bestämma hurvida hon vill genomgå en graviditet eller inte. Backlash män i Sverige som hävdar att de flesta våldtäkter är hittepå från hämdlystna kvinnor.

Vad fick jag? Jo långrandiga utvikningar om kolonialismens framfart i Syd-amerika.Med brasklappen om att det ju var lite synd om indiankvinnorna som inte fick ha sina fina folkdräkter. Sedan fackföreningarnas kamp att förbättra arbetsvilkoren i New York under industrialismens barndom. Kändes ju himla meningsfullt just den dagen. Verkligen. Kvinnokampen underordnad klasskampen. Jag åkte hem. Besviken.


* I kid you not. Den hette så.
** Det samma gäller alla andra intag, av etniska minoriteter, av män till kvinnodominerade yrken osv. Och ja, jag är emot kvotering.

8 comments:

Anonymous said...

Alltid ska man bli besviken. ALLTID. Blä.

Anonymous said...

Man snackar ofta om manliga förebilder, sällan om Kvinnliga diton.
Spontant tycker jag att feministrörelsen gjorde ett sista (?) dödsryck då F! nyligen brände sina skepp. Istället för att satsa på en stark ledare i Gudrun, som de flesta faktiskt var villiga att sluta upp kring, körde de med en Miljöparti-variant med språkrör.
Det slutade som bekant i fullt utvecklat världskrig, och det var verkligen inte vad feminismen behövde.

De allra flesta (om inte alla?!) framgångsrika rörelser har haft EN stark ledare.
Kanske något att anamma även för feminismen?

A. said...

Hmmm, kvinnliga poliser har alltid legat mig varmt om hjärtat. ;-)


Men vad menar du här egentligen? Att hon omöjligt skulle kunna ha klarat dessa krav? Längd är väl svårt att dölja antar jag men styrkemässigt kan du ju inte ha en aning om det...

Är det så självklart att det var en som inte skulle klara kraven?

Även vi lite mindre kan vara starka :-)

Ninde said...

kim: Indeed :(

snubben: Tror du har rätt där, har själv funderat på det. Språkrörsvarianter brukar ju fungera bättre på som ideologi än de gör i praktiken. Ska hälsa om jag eventuellt träffar på nån feminist någon gång ;)

a: Tror säkert att du skulle föredra 45kg kvinnlig polis. Det gör nog bovarna också..

Styrkemässigt? Jo. Visst kan en liten människa vara en elak fan med svart bälte. Men för ren styrka behövs ett visst mått av muskler och kroppstyngd.

Kanske är eventuella fys krav ett missförstånd grundlagt av syon i mitt gymnasium. Kanske har kraven sänkts eller tagits bort sedan dess och hon klarade sig in galant. Vad vet jag?

När det gäller längd brukar jag jämföra med mig själv och klassa alla som är ett antal cm under mig som jävligt korta...

"Vi lite mindre" ? Trodde iofs att du var en jätte på över 170 cm som definitivt inte hörde dit? My bad

verbal: Underordnad klasskampen ideed.. Trevlig helg du med!

Förlåt verbal lyckades radera din kommentar av misstag. Har lagt till den igen. Sorry!

Anonymous said...

Verbals kommentar som jag råkade radera av misstag:

Problemet med marxistisk feminism som jag ser den är att den ÄR underordnad klasskampen. Och sen har feminismen kommit olika långt i olika delar av världen...

Snubben: inte helt korrekt att dra likhetstecken mellan feministrörelsen och F!. Sen så finns det en feministisk politisk dimension att inte ha en stark ledare, nämligen teorin om patriarkatet.
"Det slutade som bekant i fullt utvecklat världskrig". Nja, inte riktigt. Det som verkligen har slutat i fullt utvecklat världskrig har ju varit ensamma starka ledare som till exempel Hitler. ;)

Trevlig helg!

A. said...

Nu har jag forskat lite. Det verkar inte finnas något längdkrav men vissa tester som antagligen är svåra om man är för kort. Jag tror du såg en mean police machine in disguise :-)

Ninde said...

a: Om de är bara för dekoration har du nog rätt...

Anonymous said...

Verbal - inte helt korrekt att dra likhetstecken mellan feministrörelsen och F!.

Det finns ju väldigt många andra oerhört starka feministiska rörelser i Sverige...
Men ok. Jag ger dig rätt, för visst finns det fler än F!. Vad jag menade var bara att det var F! som stod längst fram på barikaderna och förde kvinnors talan på ett sätt som inte setts eller hörts sedan 60&70-talet. Synd att de inte kunde utnyttja det lite bättre bara.


Sen så finns det en feministisk politisk dimension att inte ha en stark ledare, nämligen teorin om patriarkatet.

Jo och den verkar ju fungera alldeles utmärkt, den där "teorin om patriarkatet" - inte. Men alla får naturligtvis lägga upp arbetet på det sätt de vill. Kom inte och gnäll sedan att det inte fungerar.


Det som verkligen har slutat i fullt utvecklat världskrig har ju varit ensamma starka ledare som till exempel Hitler. ;)

Jag och resten av världens befolkning, vet att det är MÄN som startar alla krig. ALLA som läser här vet dessutom att jag med vilje - överdrev en aning när jag liknade F!'s inre stridigheter med "ett fullt utvecklat världskrig". ALLA vet det - utom du då :)

Trevlig helg på dig med!