Tuesday, May 08, 2007

Mon weekend I

Fredag: Hem-å-hoppa in i duschen-klädbytarcirkus. Möta upp gänget bestående av gamla klasskompisar och lite annat löst folk som tillkomit senare. Middag på restaurang för att fira kompis födelsedag. Trerätters. Glamour Girl kör som vanligt med ostron till förätt. Efter viss övertalning från hennes sida hänger jag på. Mot löfte att hon äter dem jag inte får i mig. Har ätit det nån gång i Frankrike men inte riktigt vant mig*. Kunde ju vara dags att prova igen. Däremot lärde jag mig franska knepet. Att allt från sniglar till suspekta mollusker går ner med hjälp av målmedvetenhet,nybakad baguette och vin. Ibland mycket vin.

Vi droppar citron, snurrar loss ostronköttet från skalet med gaffeln och häller i oss det. Glamour Girl världsvan som alltid, jag lyckas hyfsat imitera henne. S ser skeptiskt på och kommer med uppmuntrande fantasifulla beskrivningar om slajmiga saker hon tycker ostron liknar.
-Nå, vad tyckte du? (Allas ögon på mig. Förväntandes en recension.)

Tar ett djupt klunk vin och hasplar ur mig något diplomatiskt om att det är en intressant smak. Mja. Glamour Girl tycker det smakar hav. Vad S tycker ska vi inte ens gå in på. Fadd havsvattensmak skulle jag säga. Som mamma sa när man var liten: Du behöver inte gilla allt. Men du ska smaka på allt så att du lär dig äta olika sorters mat. Det kommer du ha nytta av.
Tack mamma. Det har jag redan haft.

*"La poubelle de la mer" (Havets soptunna) som vi som inte gillade ostron kallade dem. Då.

2 comments:

Björnen said...

Mmmm... ostron! Tycker det är en ganska så schysst smak. Friskt. Fast de måste vara purfärska - lite som sushi; en halvdan är riktigt äcklig, medan en bra är fantastisk.

Fast jag har full förståelse för att många inte gillar det.

Ninde said...

björnen: Älskar sushi, så förstår vad du menar med purfärska. Har bra koll på var den bästa sushin finns men inte lika bra koll på ostronställen..