Monday, November 12, 2007

Det som borde vara så självklart

"Statligt förslag kan göra smygtagna bilder straffbart
I framtiden kan det bli straffbart att fotografera eller filma någon i en situation som upplevs kränkande." Ur dagens DN
.


Man smygfotar inte. Inte in genom grannens fönster. Inte femtonåriga tjejer i bikini på stranden eller den som ankrat på festen och lätt kan fotas utan kläder. Tar inte närbilder på privatpersoner hur som helst utan att be om lov.

Offentliga personer får naturligtvis tåla lite mer, men inte heller de bör vara helt rättslösa tex i hemmet eller på sjukhus. Ska det vara så j-a svårt egentligen? Vi borde inte behöva nya förbud, men här verkar det inte finnas något annat sätt.

Vissa manliga fotografer ja. Suck. Nejtack, jag vill inte "bli känd". Inte vara med i tidningen.Gäsp. Inte i din fotoutställning. Inte vill jag vara med i din film heller.

Speciellt inte de där "konstnärliga" "jomen-det-är-ett-seriöst-projekt" filmerna på Rivieran som rekryterade blondiner på bankkontoret. Non, merci. Been there, been asked by them all. Seså, gå nu och kryp tillbaks in under stenen som du kom ifrån.

9 comments:

A. said...

1. Har jag inte lärt dig att 95% av världens befolkning är idioter?*

2. Varför ska man ta smygkort på någon? Kan verkligen inte se vitsen med det. Ska man sen ljuga och säga att man känner personen... Eller lägga korten på internet. Nope. Mot sånt.

Men sen så krävs det nog en lag. Helt säker. Och när vi dessutom pratar foton så anser jag att det borde finnas kameror överallt, alla måste lämna DNA prov och så vidare.

Integritet? Billigt pris om man känner sig säkrare ute. Och integritet existerar ändå inte idag. Man kan ju hur lätt som helst ta reda på det man vill om folk. Och vill någon filma mig när jag går full på gatan so fine. Eller om jag petar mig i näsan. Och så länge man sköter sig kan ingen använda det emot en heller...

* Beroende på vem man frågar så kan jag säkert platsa i den kategorin med...

Ninde said...

a-1.Jo a. Förlåt a. Glömmer det ibland. Är optimist. Ska försöka sluta med det.. :)
2.För att det är ett "billigt" sätt att misskreditera någon på? (Även om själva publiceringen tekniskt sett kan vara ett brott mot PUL redan idag:)

När det gäller övervakningskameror finns det både för och nackdelar. Tycker man alltid ska väga för o nackdelar med allt. Jag har inget emot att filmas när jag går in på banken osv..

Men vem bevakar bevakarna? Kan ju vara en ett svartsjukt ex's kompis som sitter o granskar övervakningskamerorna. Som nu kan ge exet bildbevis på var hans tjej är osv.. Inget är oproblematiskt.

A. said...

Förstår vad du säger.
Men hypotetiskt.
Det störda exet spöar på tjejen så det sjunger om det. Inga spår alls och hon vågar inte säga något eftersom hon av naturliga skäl är livrädd.

Enkelt som fan, klicka fram tidpunkten på kameran och se vem som gjort det. Killen kommer definitivt inte undan. Brottet löses snabbare och resurser kan läggas på andra saker som tex sjukvård, bättre säkerhet för kvinnor och män generellt. Fler ungdomsgårdar...

Bevaka bevakarna? Nu är jag lite besviken på dig. Kom du inte på något bättre? ;-)
Ingen svår sak alls. Tex. Vem är ansvarig för polisens verksamhet idag? Vad händer om någon inte sköter sitt jobb och begår brott idag?

Ninde said...

a: Eh..min gissning är att det störda exet i den mån han behöver spöa tjejen för att kontrollera henne gör det där det inte syns. I dubbel bemärkelse.


Kan hålla med dig om att bevakningskameror är finemang att ha ibland. Men ju fler vi sätter upp dessto större risk att de kommer i orätta händer. Kanske är jag naiv men jag skulle inte vara hälften så orolig om det vore polisen som satt på alla övervakningskameror. Det vore en annan sak. Har ett helt annat förtroende för dem faktiskt. Men så vitt jag förstår på dig syftar du på att varenda kiosk och husknut skulle få smälla upp en övervakningskamera? Kul kontrollsamhälle?

Vad händer om någon inte sköter sitt jobb och begår brott idag? Tja, beror ju på om du är politiker eller inte, eller hur? ;)

A. said...

Politikeraspekten är svår att argumentera emot. Vem har sagt att det inte ska sitta specialtränade personer att sköta detta i så fall. Knappast ett jobb för en gymnasiestudent. Sen så är jag tveksam till om det ens egentligen ska vara övervakade jämt. Funktionen finns där. Låt polisen gå in vid speciella tillfällen när det hänt något. Alltså kan övervakningen av kamerorna vara remote på teknisk grund bara. Se till att de funkar så länge "inget hänt". Sen har polisen tillgång till dem...

S said...

Fan vad jag tycker att du är fatastiskt när du skriver så där klokt.

Ninde said...

a: Inaktiva kameror som bara polisen är tekniska nog att komma över innehållet i vid behov. Hm. ;)

Sandra: Thanks darling :)

A. said...

Nej inte inaktiva. Inte övervakade. Inte samma sak...

Ninde said...

a:*Asg* Tänkte en sak. Ser nu att jag skrev nåt helt annat. Temporär lövhalka i simultankapaciteten.
Men jag fattar hur du menar. Typ ;)