Friday, May 02, 2008

Valborgsmässoafton i Storstaden

Klasskompis jag inte träffat på ett tag kommer över på middag. Vegetarisk tex-mex. Sedan måste vi ju ut och se en majbrasa med. Även om det regnar.

Eld. Körsång. Fint och traditionsenligt. Klasskompis och jag nynnar med, kan texten, vi har sjungit dem på någon avslutning i skolan. Så ska det hållas tal. Långt. Segt. Å naturligtvis ska en av dem tacka Gud. Som klasskompis är rätt sur på just nu. "-Jamen, Jesus, jag fattade väl att det var något lurt med det här.." muttrar hon och skakar på huvudet.

Sedan:

* Unga tjejer med alldelles för mycket smink och för lite kläder huttrar i regnet. Just då var jag är glad att den tiden är passerad faktiskt.

* Slagsmål. Ett gäng unga killar och två som slåss rätt bra. Vi är en bit bort. Hejdar oss. Kollar ifall det är allvar eller bara en typ av yngre manlig umgängesform, sådär som man nästan känner ett ansvar att göra när det är snorungar. Ett ögonblick ser det ut som om den ena är rätt illa ute. Men båda är så fulla att de inte har någon riktig kraft i slagen. Fullt sjå att stå upp och slåss samtidigt.

De dras isär av kompisar. Den ena får tillbaks tröjan den andra slitit av honom. Ruskar på sig. Vill puckla på varandra igen. Exakt som småbaggar i en fårhage. Låter värre än det är. Vi går vidare, undrandes vad det hela egentligen handlade om. Vad som rör sig i deras små hjärnor. Förmodligen samma sak som i fårhagen. Honor eller rangordning. Den ena killen har kollat otillbörligt på den andres tjej eller mopsat sig rent allmänt förmodar jag.


Istället går vi hem och skålar i lättcider¤. Käkar violglass och dricker massor av kaffe. Pratar om livet. Män. Hemligheter. Tjejsnack.

Får sms av en annan tjejkompis som är på ännu en misslyckad första dejt.
Hon är alldelles för kräsen, säger Klasskompis till mig. I samma andetag berättar hon om killen hon träffat några gånger. Som hon inte vill satsa på. Han är ju skåning¤¤. Man kan ju inte ha sex med någon som pratar skånska menar hon. Där går faktiskt gränsen...

Sen kollar vi på romantiska Titanic. Diskuterar hurvida Kate som "Rose" är fet eller kvinnligt perfekt. Hurvida Jack Dawson är perfekt eller inte behöver liksom inte diskuteras. Det är självklart. Lite en sån kille man ibland drömmer om ska komma och rädda en från en tråkig vardag.

Häller i kompis lite extra kaffe eftersom hon insisterar på att köra hem i mörkret. Eftersom det var stökigt tidigare så följs vi åt till bilen en bit bort. Klockan är strax före två och det är lugnt ute. Det har slutat regna och är skönt och friskt i luften. Jag är trots den sena timmen koffeinrastlös. Jag känner att jag bara måste ta en omväg runt hemkvarteret för att kunna sova sedan. Känner lite falsk trygghet av att ha nära hem och kramar nyckelknippan i fickan.

Naturligtvis dyker det upp en kille från ingenstans, tjugonånting. Såpass onykter att han är jobbig, men inte så svajjig att han är ofarlig. Jag måste förbi honom för att komma in på min gata. Jag är så glad att jag är nykter. Att jag har byxor och gympaskor istället för kjol och klack. Borde kunna springa ifrån honom om han inte kommer för nära. Jag ignorerar honom, sneddar över gatan och girar runt honom lite fint. Då han inser att jag är på väg bort kläcker han ur sig:
" -Men tjejen,du, vad sexigt du går.." Ja eller hur. I vita gympaskor. Jag kan inte låta bli att undra om såna repliker någonsin har funkat? Isåfall, hur full var hon då?



¤ Kompis har bilen. Och jag känner för att vara nykter. På en Valborg. Nästan så att jag funderade på att ringa mamma och pappa och berätta. Men de var tydligen bortbjudna på festlig middag. Hmpf.

¤¤ Här vill jag påpeka att jag inte hör till dem som klassar skånska "som danska, fast med mindre talfel.." Finns till och med varianter av skånska som låter riktigt fint. Iallafall i mina öron..

8 comments:

Anonymous said...

Man skulle vilja vara där just då och skaka om skitungen ordentligt.
Talat om för honom hur hans idiotiska beteende förstör för alla oss andra, riktiga män - som numera känner sig mer eller mindre tvingade att byta sida, framför att fronta och därigenom riskera att skrämma vettet ur en ensamt promenerande tjej.

Tyvärr syns det inte på utsidan om en man är en idiot.

Anonymous said...

Själv råkade jag ut för en vansinnig busschaufför på trean i torsdags. Som kallade sin passagerare "dumma jävel" för att han tycke chauffören i fråga körde för fort. När han steg av stängde chauffören av bussen och gick ut efter honom. Såg inte om det blev fight, men läskigt var det. Hur mycket aggressivitet kan man ha i sig? Jisses

Anonymous said...

Jack Dawson? Jag har alltid undrat vad det är som är så tilltalande med en trettifemåring som ser ut som fjorton? Men det kanske har något att göra med kvinnliga hormoner, långt bortom manlig förståelse..?

Sen tycker jag du skulle ha gett fyllot en chans. Att döma av språkbruket så måste han ju vara kärnfysiker. Minst. Ett självklart kap.. ;P

Anonymous said...

"Man kan ju inte ha sex med någon som pratar skånska menar hon. Där går faktiskt gränsen..."

Ahh-hahahaha, jättekul!

Anonymous said...

Men ååå att de alltid ska slåss.
ALLTID!

Ninde said...

snubben: Sant. Ibland önskar vi att ni gjorde just det..

Ibland syns det faktiskt på utsidan och då gäller det att lita på sin intuition och inte stanna och vara artig som vi tjejer fått itutat att man ska..


filo: Oändligt mycket stress och aggressivitet som det verkar..

Simon: Kanske har något att göra med att man själv var halvtfjortis när filmen slog igenom? Eller att det i fallet med Jack Dawson inte först och främst var utseendet som åsyftades...

Kärnfysiker? Ja verkligen...:D

themanual: Ha,ha..håller inte med henne där :)

kim: Ja, inte sant? Tror de kommunicerar så..;)

Peppe said...

Jag har också funderat över de där kommentarerna som skriks ut och en då man i lugn och ro försöker gå hem. Funkar de? Om de verkligen gör det är jag djupt fascinerad och om de aldrig gör det, varför hör man då dem så ofta?

Ninde said...

peppe: Word! Lika förundrad varje gång...man tycker evolutionen borde ha selektionerat bort de värsta avvarterna vid det här laget..