Monday, October 13, 2008

Dagens: Utan Eget Ansvar

Anna 38, kommer körandes i sin bil. Får då den lysande idén att rota fram sin mobil från djupet av sin handväska. Har ner handväskan mellan passagerarsätet och dörren. Fibblar vidare. Sträcker sig efter mobilen och lyckas då peta till ratten. Eftersom hon under tiden har föga koll på bilen tar hon en tur ut i diket, mejar ner några brevlådor innan hon slutligen får stopp på bilen på en uppfart. Dörren var då blockerad och hon fick klättra ut genom ett fönster och berätta för räddningstjänsten hur det hade gått till.

Ja, det händer att vanligtvis vettiga människor får hjärnsläpp och gör de mest korkade saker. Då borde ens automatiska tanke vara något i stil med:
"Men hur i hela h-vete kunde jag vara så korkad att jag inte körde fram tre meter och stannade vid vägkanten innan jag började fibbla runt på golvet efter mobilen. Herregud vilken tur att jag 'bara' mejade ner ett gäng brevlådor och inte ett par barn i samma veva. Tur att ingen blev skadad iaf. Fick mig verkligen en tankeställare där."

Inte den här bruden dock. Hon är förbannad. Men inte på sin egen dumhet. Utan för att hon helt riktigt blev dömd till böter för vårdslöshet i trafik vilket hon kommenterar med:
"– Det är absurt. Jag skulle ha sagt att jag väjde för ett rådjur i stället." Ja, eller också kan du ta och bete dig som en vuxen människa och ta konsekvenserna av dina handlingar.

"– Jag tycker det är märkligt. Skulle en förälder som sträcker sig efter nappen som ett skrikande barn tappat också ha blivit dömd?" Jamen gissa. Känner till just ett sånt fall då mamman letade napp, missade en stoppskylt och brännde rakt in i en annan bil. I jämförelse med det kom du undan jäkligt billigt med 2000 i dagsböter.

Vad är det med folk egentligen? Varifrån kommer den här "måla-ut-sig-själv-som-ett offer-mentaliteten?" Helst stoltsera med namn och bild i Aftonblaskan också. Du är en vuxen människa som gjorde nåt dumt och trafikfarligt. Du fick böter. End of story. Sluta gnäll och ta lite ansvar istället. Och med den attityden kanske det är säkrast för oss andra om du tar bussen i fortsättningen.

Hela artikeln

11 comments:

Jerry said...

Kan bara hålla med. Eget ansvar, vad är det för någonting? Nej, skyffla över allt på alla andra... tröttsamt!

Miss Baglady said...

Right on! Eget ansvar och lära sig ta konsekvenser borde kanske läras ut i grundskolan, om nu föräldrar och vuxna vägrar inse och lära sig??!!

emster said...

Åh, vilken idiot. Hur kan det ens bli en artikel? Kan vi skicka henne till en öde ö...

:-)

Anonymous said...

Äh men ärligt....nåja som tur är skyltar hon ju med sin egen dumhet så det där lär ju lösa sig. Hoppas vi?

Anonymous said...

Åhhh nu blev jag sådär arg att jag kommer sitta och hoppa upp och ner i stolen halva kvällen. Klockrent inlägg!

S said...

Du kan väl följa med mig till jobbet? Så kan du svara i telefon när folk som brevlåde-tanten ringer?

Felicitas said...

Åh, jag blir så arg när jag läser sådant! Och lika arg blir jag på diskussionen om "samhällets ansvar". Visst, samhället har ett ansvar - det är därför vi betalar skatt etc. Men när slutade det personliga ansvaret och varför ska samhällets ansvar övergå människors eget ansvar (och förstånd?) inom ALLA kategorier, ALLTID? Bara på en googling av "samhällets ansvar" får man upp över två miljoner träffar. Motsvarande på "personligt ansvar" ger inte ens 700000. Åh, morr!!

Anonymous said...

Det var verkligen en helt tokig artikel.
Skärp dig, människa.

Bra rutet, frk Ninde.

Mr K said...

Håller med, men glöm inte Aftonbladets del i det hela, de har ändå gjort sig besväret att skriva och trycka den absurda artikeln. Vad är egentligen poängen med den - att påtala att det är farligt att prata i mobilen när man kör, eller att det är hemskt att hon fick böter?

Peppe said...

Idi! Alltså inte du, utan tjejen.

Ninde said...

jerry: Exakt! Eget ansvar är bra..

miss baglady: Bra idé. Eller en myndighetsinfo inför 18 årsdagen kanske? ;)

emster: Jo. En utan brevlådor...;)

filo: Jo. Somliga brukar kunna göra bort sig alldelles utan hjälp..:)

ms.n00b: Tack! Fast att skriva av sig ilskan brukar funka det med..:)

s:Ha,ha kan tänka mig det. Ser framför mig lite Ally Mc Beal kontor där..;) Har också haft oturen att träffa på dem i arbetslivet. På den mörka tid då jag jobbade med privatkunder..*ryys*

felicitas: Good point. Jo, det är dags för en ny diskussion om det personliga ansvaret kontra samhällets snart...

kim: Tackar :)

Peppe: Thx! :)







mr k: Vad deras ökade tendens att okritiskt ge utrymme för folk som självutnämda offer kommer ifrån vet jag inte. I just det fallet måste det ju bara ha varit nyhetstorka. Och "släng in nåt billigt och snabbt". Lite synd om det väl kommer någon som har farit illa på riktigt. Någon som skulle behöva mediautrymme och upprättelse. För Aftonbladet tappar massor av trovärdighet just genom att okristiskt publicera sånt här.