Monday, February 23, 2009

Blå Måndag

"Det väder som fastan går in med blir alltid ihållande. Är natten mot fastlaggstisdagen stjärnklar, blir potatisskörden god." Ur Bondepraktikan.

10 comments:

A. said...

Det här kan man sakna lite. Folk som citerar Bondepraktikan. :D

Trodde blå måndag handlade om att du skaffat en ny mascara.

Ninde said...

A: Tss...Storstadspojkar. Ni kan gott behöva lite bildning. Vill ju inte att du ska missa att det är första tillåtna "äta semmeldagen" fettisdagen i morgon ju..

A. said...

Vilken tur att jag inte ätit någon än då. Jag är inte så mycket för att bryta mot reglerna. Som du vet....

Ninde said...

A: Ack ja. Du och dina regler..;)

Konsultpappan said...

Oh - A & Ninde... kännare av bondepraktikan!

Hjälp mig då; Vad är det här med Fastelavn, som danskarna skall fira på onsdag?

Det stod på en lapp på dagis idag, om att det var helt ok att ungarna var utklädda på onsdag när man skulle fira Fastelavn.

Jag vågade inte vara okunnig förälder, så jag frågade inget. Men vad är tanken - skall jag dra dit lilltjejen utklädd till fastlagsbulle?

Ninde said...

Konsultpappan: Välkommen till bloggen! :) I morgon Fettisdag. Då man ska äta semla. Sedan följer i Askonsdag. Dagen då man ska ångra allt sitt semmelätande. Lova bot och bättring och inleda sin 40 dagar långa fasta. Typ.

Ingen aning hur danskarna tolkar det. Har aldrig träffat på en fastande/bantande dansk. De har ju alltid varit lite egna med sitt halvfjersande. Askonsdag. Kanske är det meningen att man ska klä sig i säck och aska? Eller som ett fastande skelett?

Men bollar nog vidare frågan till A. Han ränner ju där nere stup i ett..

A. said...

Konsultpappan: det kan jag berätta. Det är en fest eller karneval för att fira att våren är på väg och att det är 50 dagar kvar till påsk. :-)

Anonymous said...

Åh, nu vet vi!
Tack!

Konsultpappan said...

Tackar!

Jag stressade lilltjejens dagispersonal i morse genom att spela lite förtvivlad och säga att jag ringt runt i hela Malmö och desperat försökt hitta något ställe som hyr ut fastlagsbulledräkter till barn, men att jag bara lyckats boka en till mig själv. Sen frågade jag hur dags vi skulle komma, och om det var ok att bara jag kom som enda förälder till lilltjejen.

Jag såg skräcken i dagistantens ögon, när hon funderade på hur hon skulle berätta för mig att vi vuxna inte var inbjudna och att de nog tänkte sig en liten prinsesskrona eller en nyckelpigemössa snarare än att alla skulle vara utklädda till fastlagsbullar.

Det tar några år för folk att uppskatta min humor. Min kärlek kämpar fortfarande efter sex år.

Ninde said...

Konsultpappan: Ha ha ja ibland kan det vara svårt det där med humor..

Men lite förvirrad blir jag dock. Dansk-firande. I Malmö. Som i Skåne. Vänta nu..tog inte vi tillbaks den där sydstaten från danskarna för rätt många år sedan? Har de ockuperad om er utan att vi märkt nåt? Eller försöker de bara smygintroducera danska högtider? ;)