Thursday, February 26, 2009

Karikatyrer

I helgen. Field trip ut till förstaden längre ut. Eller förorten om du så vill. Medhelst pendeltåg.* Mittemot mig dunsar han ner. En sån där kille som nästan är en vandrande karikatyr på sig själv. Tänk "jag är värsta coola ghettograbben stilen." Kläderna. Accenten. Gesterna. Fast på en 30+ åring istället för en ung rebellisk 20 åring. Ungefär lika cutting edge gangsta som småbarnspappan Petter är. Men gäsp liksom.

Han drar igång direkt. "Ey, bruden...." Nä, jag vill inte hänga med honom på värsta festen. Knappast. Så han börjar smårastlöst fibbla med sin mobiltelefon. Ringer polarna. "Ey, min bror, vad händer?" Polaren har tydligen samma muscula, problem, med brudar**. Men jalla, klart han ska hänga med på festen ikväll. Ändå.

Sen ringer han i tur o ordning upp alla i sin adressbok. Så att ingen ska missa vilken festfixare av rang han är. Exakt samma sätt att uttrycka sig som the average tonårskille. Fast i en drygt 30 årings kropp. Byter en blick med en tjej som satt sig på andra sidan gången. Den säger tönt.Ler lite för mig själv och undrar hur det är egentligen. Det där med bäst före datum. Det där att det liksom finns en magisk gräns då man antingen går vidare till nästa stadium i livet eller stagnerar.

Ett bäst före datum då det liksom blir patetiskt att försöka odla bilden av sig själv som ung och rebellisk längre. Frågade en gång en skin-head kille med suspekta tatueringar om det. När skins går i pension, egentligen. Han hade aldrig tänk så sa han. Att han skulle kunna bli för gammal. Bara att en hel del i hans närmsta krets blev trista och försvann när de skaffade tjej och barn. Blev Svenssons.

Kanske är det samma sak i alla subkulturer? Förutom att en del slinker igenom det där vovve-villa-volvo-nätet. Förblir udda. Kanske får vi se mer sånt i framtiden. Övervintrade hippies. Ghettograbbar med attityd och pimpad rullator.



* Med den här låten på hjärnan.."åka pendeltåg, jag är en looser baby..." Jodå, jag har körkort. Vill helst behålla det också. Även kunna ta ett glas vin hos kompis på kvällen. Hence the pendeltåg.

** Jamen undra varför...

6 comments:

A. said...

Varför sa du inte hej? :D

Och var är asterisken som hänvisar till "jamen undra varför?" ;-)

Jag gissar på musculastycket.

Felicitas said...

Ah. Suck. Väx upp liksom... :P

A. said...

Felicitas: Jag gör mitt bästa. Lovar.

Ninde said...

A: Ha ha jasså? Så dumt av mig...;)

Du har helt rätt. Nu åtgärdat...

Felicitas: Ha ha precis..

Anonymous said...

Man tror lätt att det är svårt med bäst före-datum, men man inser huxflux att man klarat övergången med glans.
Ja, de flesta av oss iaf.

Felicitas said...

A: ??? Det stod "Ah.", inte "A.". :)