Friday, October 26, 2007

Dagens: uppmaning till brott

På väg hem från klippningen. Glad i hågen försöker jag fåfängt få en skymt av nya frisyren i alla blanka ytor som passeras. Klockan är mycket. Jag trött o disträ och i hast på väg hem då jag hejdas av en tonårskille utanför Pressbyrån.

Som artigt frågar om jag inte, snälla, snälla, kan tänka mig att köpa ut cigaretter till honom. Det kan jag inte. Men min första impuls* var, vafan visst. Tycker ärligt att det är en fånig lag och tyckte lite synd om grabben.

Visst, rökning är skadligt och socialt oaccepterat i vårt samhälle. Men vafan 18 år? Kunde räckt med 15. Någon tonårsrevolt måste de små stackarna kunna få. Har man inte större problem än att ungen tjyvröker så är det väl inget att bråka om.

Om jag vore tonårsförälder skulle jag vara mer orolig över det faktum att min unge (speciellt om det var en tjej) stod och häckade utanför Pressbyrån o letade vuxna som var beredda att köpa ut, än att de kunde knata in o handla själva.


* Den andra var. Visstfan det är ju olagligt. Vilket också stör mig. Att det är olagligt när det finns så mycket värre saker samhället-vi behövde bekämpa.

7 comments:

A. said...

Köper aldrig ut cigg åt snorungar. Jag har satt det i system... och så ler jag mot dem. Överlägset och köper cigg till mig själv som jag inte ens röker men bara för att de ska se det...

Ninde said...

a:Good plan a, good plan. Tills de kommer på att du satt det i system. Och de inte ens behöver fråga. Bara följa efter o råna dig sedan..he he ;)

A. said...

Medan du ändå rekommenderar olagligheter som langning så tänkte du slänga in ett förslag om att ungdomar kan råna mig också... Även om det är för unga som är orättvist behandlade så är jag inte så pigg på dina ideer.

Ninde - Queen of thieves... ;-)

Ninde said...

a: *Tss* Vilket påhopp! Och jag som bara ville vara snäll och ge dig en friendly warning. Och vad hade man för det? ;)

A. said...

Gick personligen mycket på rubriken... ;-)

Men ser det som en varning. Är det som i Bamse? "Det här är sista varningen"

Anonymous said...

Ungarna fattar nog inte vidden av nikotinberoendet och vilka följder rökning faktiskt har.

Klart som fan cigaretter endast ska få köpas av vuxna! Om ens det..

Visst, det finns värre saker som ungar kan pyssla med, men icke desto mindre ska de INTE uppmanas att röka "istället". Som om de genom att röka automatiskt låter bli andra dumheter?

Ninde said...

a: *L* Rubriken syftade på hans fråga/uppmaning..Kära gamle Bamse ja..ha ha "Det här är sista varningen" låter som något du skulle säga. På väg ut ur affären, med dina nyinköpta cigg , samtidigt som du schasar bort "snorungarna" ;)

enioreh: Det jag egentligen syftade på, var det där med att sila mygg och svälja kameler. Från början tänkte jag lägga till att jag självfallet inte uppmanade någon att röka eller bryta emot någon lag. Men det kändes så självklart att jag lät bli.

"Genom att röka automatiskt låter bli andra dumheter?" Som alltid, för vissa kommer det att räcka. För andra inte. Tonårstid och gränstänjande o allt det där man minns, eller iaf jag gör.

Precis som ett förbud inte kommer hindra den som verkligen vill. Däremot kommer det att skapa ett antal nya lagbrytare. Frågan är om det är mer önskvärt än att motarbeta rökning på andra sätt.

Sedan var det även en åsyftning till vad vi som samhälle vill klassa som icke önskvärt beteende i största allmänhet. Trakassera handikappade? Kalla tjejer för hora och vara ute hela natten på moppe o lev rövare? Fine. Men köpa cigg, det är grova grejer det..