Tuesday, February 20, 2007

Semla, någon?

Semla-från simila (lat. för vetemjöl).
Som Gustav III's farsa åt ihjäl sig på.
Även kallad hetvägg eller fastlagsbulle.
Eller "temlor"av Ture Sventon.

Idag är det tillåtet. Bara idag under fettisdagen kan kroppen inte tillgodogöra sig de tomma kalorier som en vanlig semla* innehåller. I morgon börjar fastan. Tänker äta årets sista semla idag. Tradition är också att ringa och terrorisera kompis-med-konditori-förflutet. Det enda hon hatade mer än att behöva lägga upp en miljon kladdiga semlor, var att i detalj behöva redogöra för alla ingredienserna för sura gamla tanter. Som de fina kompisar vi är brukar vi vid valda tillfällen påminna henne om den tiden. Tanken är att hon ska uppskatta sin nya tillvaro lite mer om vi då och då tvingar henne att redogöra för innehållet i wienersemlor...


Frågan är bara vad man ska välja för sort?

http://www.tasteline.com/default.ns?lngItemID=1954

*Ja, jag petar diskret undan det mesta av mandelmassan. Klarar inte av för mycket supersött.
Och vem äter semlor med het mjölk..brrr..



11 comments:

Anonymous said...

Tack för länken, den sparade mig 500 onödiga kalorier!

Anonymous said...

Jag.
Äter.
Semlan.
Med.
Het.
Mjölk.
Såklart, there is no other way my friend! :-)

Anonymous said...

Semlor på jobbet idag, jag åt två!

Och, borde han inte heta Ture Tventon...?

Rollx said...

Vid ett tillfälle fick jag umgås med några mycket erkända bagare och konditorer. Många av dessa hade vunnit flertalet internationella tävlingar i sina färdigheter. Då kan man prata om kunniga killar och tjejer !.

Eftersom det serverades semlor på mötet, kom ämnet naturligt in på hur man bäst skulle äta en semla. En överväldigande majoritet sa att det mest sofistikerade sättet var att förtära bakelsen med varm mjölk. Allt annat var förkastligt !!.

Dom menade på att det bara är "amatörer" som äter utan mjölk.

Ninde said...

Gina: Varsågod.. :)

pm: Endast.
Med.
Starkt.
Kaffe.

To each his/her own, my friend :)

themanual: Oj, två är ungefär hela min årsranson.. :D

Du har helt rätt, han borde heta Tventon... ;)

rollx: Sällar mig till de glada amatörernas skara. Äter inte så ofta semlor men har svårt för varm mjölk, om den inte är maskerad med choklad/kaffe.. Låter som ett kul umgänge annars...med många tips? :)

Rollx said...

Aaasch !. Blev du inte det minsta sned ? ? Jag hoppades på att du skulle ha skrivit. "Det struntar jag i ! jag äter semlorna som jag vill !!"

Jag försökte luuura dig ! Allt var ljug. :)

Visst känner jag några bagare, men inga proffs i direkt mening.

Ninde said...

rollx:Ha,ha förstod allt att du ville bli klöst på nosen :D

..fast jag äter mina få semlor hur jag vill ändå, sådeså.. ;)

Rollx said...

Jag är en retsticka. Kunde inte hålla mig att testa om du gick igång på ordet "amatör". Vissa är lite känsliga för just det ordet, men du var cool. :D

Håller på att boka biljetter till Kiruna. Kommer antagligen att besöka ishotellet i Jukkasjärvi. Skall jag "stjäla" lite fina isprylar till dig därifrån ?. Jag kan lägga dom på perrongen på Stockholm C när jag passerar. :)

Ninde said...

Ha,ha resticka var det ja, är du också yngst i familjen? :)

Nu blir jag rejält avis ju. Sno med dig lite fin-is så kastar jag fram kylväskan ;)

Lova att du kryper runt i snögrottorna utanför och sveper en eller två i isbaren för att sedan köra ikapp på monospark... Det är din plikt att komma åter med fina små historier till oss i söder.. :D

Rollx said...

Nej jag är äldst. Har en syster och en bror.

Ok jag fixar lite isprylar till dig. Kan ju vara rätt fint att ha hemma. :)

Ninde said...

Jasså du är äldst..

Tack. Ska dra ner temperaturen lite först inne ba' så de inte smälter på en gång ;)