Tuesday, March 13, 2007

Grappa

Lördagskväll i Asea staden. Via Kompis myglat till oss hotell med perfekt läge. Fast rummet hade en seriös defekt- det saknades minibar! Hur f-n kan man ha ett hotellrum utan minibar? Just som vi skulle fira att vi kommit billigt undan och festa loss på hutlöst dyra minibubbel och allerginötter.. Misär var ordet. Blev till att ikläda sig nya svarta Esprit toppen, kjol och klack och trippa iväg för lite fördrink. Sedan:

Middag på underbar italiensk restaurang. Tack ABB för att ni tog hit italienarna på 60-talet.
Pasta med tryffelsås och bitar av Karl Johan svamp-molto bueno, underbart gott!
Till det ett lagom smörigt vitt vin (Castello di Pomino).
Capuccino och delad chokladmousse till efterätt.
Överaskande nog bland det godaste jag har ätit-jag tror att måste gifta mig med en italienare.
Fast å andra sidan, lagar han sådan mat kommer jag att förvandlas till la mama grande på nolltid. Kommer att bli tvungen att producera ett fotbollslag med söner och bli bästis med hans mamma för att få någon respekt alls i familjen.

Även:

* Snabbrusch för att precis hinna se Ola Salo och de Ark slå ut Cara Mia från Melodifestivalens sista omröstning.

* Kompis som insisterade på att vi skulle ta den yttersta (panorama) hissen med glasväggar upp till Sky Baren på 25:e våningen. Två gånger. För utsiktens skull. Som jag visserligen kunde hålla med om var fin, när jag lätt blek om nosen höll i mig på väg upp (höjdrädd).

* Grappa provning med en riktig expert. Som såg det som sin uppgift att sprida bildningens ljus över oss. Speciellt nu när grappa gått från gubbdricka till "inne". Som till och med tjejer som normalt inte dricker starksprit kan lära sig uppskatta. Note to self: Sluta tala om att du inte brukar dricka nåt starkare, säkrare sätt att få folk att erbjuda dig allt möjligt starkt för att "omvända dig" finns inte.
Sagt och gjort. Vi pytsade ut grappadroppar i handflatan, gnuggade och doftade-precis som man ska. Valde ut tre sorter. Fick föreläsning grande om druvor och druvsort. Kompis var snäll och höll käft om att jag efter mitt år i vinlandet framför alla borde kunnat klämma fram nåt mer klyftigt än, öh..jo jag känner till Muscat druvan..

Steg två var att sniffa kunnigt och på uppmaning av förväntansfull expert associera fritt när vi härledde dofterna. Det har vi gjort förut, så det var bara kul.
Vi drog till med saker som "doften av solmogna aprikoser" "doft av grönt japanskt te" (vilket mötte gillande bifall). Mycket bildade och spirituella tyckte vi själva att vi lät.
Tills min kompis trampade i klaveret och råkade häva ur sig att en dyr grappa luktade jäst (hon menade egentligen deg). Vilket fick de svensk-italienska relationerna att bli något frostiga för en stund. Först när jag räddat situationen genom att tvärsäkert påstå att det doftade stenugnsbakat hällbröd tinade de upp i ömsesidiga leenden.

Sedan själva smakandet då. Oh, sweet Jesus, don't go there, säger jag er bara. 2:or som mer liknade 6:or, 1 av 3 som faktiskt var drickbar. Fast i mycket mindre kvantiteter. Kvällens vinnare blev grappan "Berta Roccanivo-98" den som doftade solmogna aprikoser och parfym.
Undrar fortfarande vad jag skrev för dravel i gästboken efteråt. På utrikiska dessutom.
Eller hur det gick till när kompis övertygade mig om att vi var i skick att gå vidare..

3 comments:

A. said...

Samma test som med olivolja alltså? Gnugga i händerna och dofta :-) Martha Stewart lär mig en massa...

Kim da Costa said...

Men du. Det låter ju underbart ju. Och vem vill inte gifta sig med en italienare... :P

Ninde said...

a: Martha Stewart? Vet inte om jag ska bli mest orolig eller imponerad?;) (som olivolja, ja)

kim: Ja, den av oss som gör slag i saken får dela med sig av de hemliga pastarecepten.. ;)