Tuesday, March 13, 2007

Lördag: Grappa och gnäggmässa

Tidig avfärd med kompis till Asea staden för Häst 2007.
Där beskådandes Sveriges minsta och största häst.

http://www.expressen.se/husdjur/1.589670
Tack till a för länk och påminnelse.

Den minsta: Patriot (65cm hög/70 kg tung)
Urgullig. Som en liten fyrbent nallebjörn som plirade snällt under pannluggen . Kunde ju inte låta bli att fram och gosa lite med honom och hans häst kompis. Motstod impulsen att hästnappa honom då jag misstänkte att han inte skulle trivas på min balkong i Storstaden.

Den största: Herkules (190cm hög över ryggen/900kg tung)
Ascool. Beeing me, gick det ju automatiskt att kaxa mig fram och hälsa på honom när vi mötte honom på ridtur utanför mässan. Då tänkte jag inte så mycket på hur enorm han var. Det slog mig sedan då jag gick förbi hans box på mässan. Jag kände marken skälva när han tog ett kliv framåt i boxen. Ett enormt hästhuvud sträcktes nyfiket ut ur den halvöppna boxen för att hälsa.

Då kände jag för första gången "hjälp, vilken stooor häst". Ett oförsiktigt kast med det huvudet skulle utan vidare knocka en utan att han menade något illa. Kanske borde jag stå lite på sidan av honom istället för rätt framför. I händelse av att han plötsligt får för sig att knalla rakt igenom boxdörren. Finns ju inte mycket som stoppar för 900 kg som har bestämt sig.
Men han var så snäll och försiktig i rörelserna när det var människor i närheten. Precis som om han förstod att vi lätt går sönder. Enda gången han surnade till och gjorde lite fula miner var gentemot sin boxgranne. Xixten, en normalstor häst som stod och mopsade sig i boxen bredvid.

Stackars Xixten var demonstrationsobjekt i ett antal föreläsningar om vikten av rätt sadelplacering. Hans minspel pendlade mellan sjukt uttråkad (sucka, luta huvudet mot matte och dra i kläder med tänderna) till irriterat på gränsen till "jag skulle sparkat dig om jag inte var så väluppfostrad" när snubben som demonstrerade petade honom oförskämt i ryggen.
Själv hejade jag på Xixten och närde en elak förhoppning om att han skulle sätta demosnubben på plats genom att hytta med en hov åt honom..he he

Sedan följde ett antal för hästfolk intressanta diskussioner, hökvalitet, proteinhalt i foder, vetekli osv. Sånt som jag inte ska tynga er med. Med mig hade jag en diger inköpslista från ett antal yngre hästtjejer som icke kunnat närvara. Det var med besvikelse jag konstaterade att utbudet av rosa grimmor och matchande schabrak var tämligen magert. Hittade dock ett sadelmedel som lämpar sig för skinnskor (luktar bättre än det eländet skoaffären säljer).
Förstår att nattens skönhetssömn lönat sig när jag får ett reklamblad i näven. Med information om att jag kan välja djurinriktning på mitt gymnasieprogram. Tack tjejen men det känns aningen passé faktiskt. Min kompis blir dock sur för att hon inte fick något blad.

För att blidka henne lämnar vi den ljuva häst-sadel-sågspånsdoften bakom oss och går för att shoppa något gå utvänligt i närmsta Esprit butik i Asea staden. Samt göra oss redo för kvällens övningar.

13 comments:

Peppe said...

Hästar är fina djur.

A. said...

Och Schabrak ett coolt ord.

Ninde said...

Peppe: Mycket fina :)

a: Lustigt nog många killar som gillar det ordet. Ännu coolare med de som har en aning om vad det är för något ;)

Anonymous said...

Hihi, jag och lillhästen väger lika, som tur är är jag lite högre i mankhöjd.

A. said...

Jag vet faktiskt. Iofs kan jag ju ha googlat det ;-) Men är det inte typ filten under sadeln?

Ninde said...

a: Helt rätt! Den fyrkantiga och inte "sadelformade". Vore sjukt imponerad av dina kunskaper. Om du inte hade googlat fram dem.. ;)

Ninde said...

gina: hi hi ;)

Anonymous said...

Den där Herkules var en smal kuse "(190cm hög över ryggen/70kg tung)", inte mycket att lägga på mackan...

Ninde said...

pm: Men hoppsan då, nu fixat :) Fast man äter inte sina vänner.. :/

Anonymous said...

Åtgärd godkänd. ;-)

Can do.
"I was up all night eating Swedish meatballs..."

Ninde said...

pm: Ha,ha.. fast inte dina egna utan Mamma Scans då va? ;)

Anonymous said...

Knappast Mamma Scans heller... ;-)

Ninde said...

pm: Eeew...*asg*